Hrvatska u Portugalu predstavila aplikaciju za pomorce

U okviru redovne 11. sjednice grupe za Integrirane pomorske sustave, koja je održana u Lisabonu, predstavljena je višejezična besplatna aplikacije za pametne telefone nIS (Nautički informacijski servis). Nju je, za potrebe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, razvila hrvatska tvrtka InfoDom.

Aplikacija broji preko 30 tisuća registriranih korisnika, a namijenjena je zapovjednicima jahti, voditeljima brodica, ribarima, roniocima, kupačima i drugim osobama koje provode vrijeme uz obalu i na moru. Osim što podržava vitalne SAR funkcije za spašavanje na moru uz geolokaciju (Search and Rescue) sadržava i niz korisnih, ažurnih informacija za nautičare koje pomažu u aktivnoj sigurnosti plovidbe i boravka na moru, kao i interaktivne servise.

Spomenutoj sjednici nazočili su predstavnici Europske komisije, europske agencije za sigurnost na moru (EMSA), te predstavnici resornih ministarstava i agencija zemalja članica Europske unije. Aplikacija nIS privukla je veliku pažnju nazočnih kao rješenje koje sadržava najbolje prakse za sigurnost plovidbe i za nautičare. Više detalja o aplikaciji možete vidjeti na stranicama Ministarstva.URL članka Hrvatska u Portugalu predstavila aplikaciju za pomorce