Godinu dana od početka pandemija koronavirusa, i dalje trošimo rekordne svote novca na gaming

Godinu dana od početka pandemija koronavirusa, i dalje trošimo rekordne svote novca na gaming
DepositPhotos

Pandemija koronavirusa možda jest utjecala na manjak PlayStation, Xbox ili Nintendo konzola na tržištu, ali samo iz razloga što ponuda nije mogla zadovoljiti potražnju.

Gaming sektor nalazi se u odličnoj situaciji i ljudi još uvijek troše više no što su prije globalne krize. Jer, nalaze se u svojim domovima, imaju što za kupovati i na što trošiti, za razliku od ostatka zabavne industrije, koja stagnira u pandemiji.

Konkretnije, NPD Group donosi zanimljive brojke, prema kojima je potrošnja na videoigre u ožujku ove godine bila 18 posto viša no prije godinu dana u isto vrijeme. Riječ je samo o Sjedinjenim Američkim Državama, ali to oslikava i situaciju na svjetskoj razini.

Ukupno, radi se o 5,6 milijardi američkih dolara samo tijekom ožujka i to je rekordna brojka. Od toga, prodaja hardvera porasla je za 47 posto ovog ožujka u odnosu na prethodni i stigla na 680 milijuna dolara. Na taj način srušen je rekord koji stoji još od 2008. Tad su tržištem dominirali Wii, PS3 i Xbox 360. Ukupno, u godini dana hardverski segment donio je na američkom tržištu 1,4 milijarde dolara, a to je rast od 81 posto.

Jer, sad je stigao PlayStation 5, Switch je i dalje hit, a tu je i Xbox Series X ili S, no brojke njegove prodaje nisu dostupne. Što nije dobar znak... Barem za Microsoft, koji mora gledati kako PS5 ruši sve rekorde, doslovno.

Nikad nijedna konzola u povijesti nije se prodavala tako brzo niti je donijela tolike prihode. Ne navodi se o kolikim brojkama je točno riječ, ali na globalnoj razini prodano je 4,5 milijuna PS5 konzola do ožujka. Sony je najavio do kraja mjeseca doći do 7,6 milijuna.

Naime, jedini problem jest proizvodnja konzola, redovi za čekanje su enormni i Sony je svjestan da će u ovom trenutku prodati apsolutno sve što se nađe "na policama". A neloše ide i Switchu, koji je tijekom prvog kvartala bio prvi po pitanju broja prodanih konzola.