FER i GlobalLogic pokrenuli edukaciju za studente o softverskim standardima u auto industriji

GlobalLogic Hrvatska i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) pokrenuli su online edukacijski modul za studente FER-a na temu AUTOSAR-a (Automotive Open Systems Architecture), koji predstavlja automobilski standard uspostavljen s ciljem stvaranja otvorene i standardizirane softverske arhitekture.  Na ovaj način studenti će dobiti mogućnost učiti vještine koje su vrlo tražene na softverskom tržištu te tako povećati svoju konkurentnost na tržištu rada.

Edukacijski modul organiziran je kao vještina (izvannastavni kolegij) na FER-u tijekom kojeg studenti stječu praktična znanja o relevantnim tehnologijama na tržištu rada kroz partnerstvo između fakulteta i industrije koja takve kadrove zapošljava. Studenti FER-a dobili su priliku stjecati praktična znanja o AUTOSAR-u u ljetnom semestru ove akademske godine, a interes studenata bio je velik što pokazuje i do kraja popunjena predviđena kvota od 30 studenata za prvu godinu provedbe kolegija. Nastava će trajati do lipnja, pri čemu će u izvedbi predavanja i laboratorijskih vježbi sudjelovati 10-ak softverskih inženjera iz GlobalLogica, s dugogodišnjim iskustvom rada na digitalnim inovacijama u automobilskoj industriji.

GlobalLogic je edukacijski modul pripremio u suradnji s poslovnim partnerom, njemačkim dobavljačem softvera za automobilsku industriju tvrtkom Elektrobit. Osim pristupa specifičnim tematskim materijalima, Elektrobit je modul podržao ustupivši svoj visokosofisticirani komercijalni softver koji se koristi prilikom dizajniranja i razvoja AUTOSAR sustava za pojedine ECU (Electronic Control Unit) u modernim automobilima.

"Izuzetno sam sretan što se ostvarila suradnja između FER-a, Elektrobita i GlobalLogica te da smo krenuli s predavanjima i laboratorijskim vježbama. Nije bilo lako jer smo u kratkom roku sve morali prebaciti u online način izvođenja, što je poseban izazov svim predavačima i demonstratorima na vježbama, ali i samim studentima. Vještine koje će studenti usvojiti kroz edukacijski modul bit će  odlična baza za daljnje usavršavanje, ali i priprema za izazovnu radnu okolinu u okviru razvoja softvera u autoindustriji. Prvi puta organiziramo ovakav oblik suradnje s FER-om i već sada imamo konstruktivne ideje kako u sljedećoj godini podići edukacijski modul na još višu razinu proširenjem s novim temama koje su povezane s platformom AUTOSAR", rekao je programski direktor u GlobalLogic Hrvatska, Joško Rogulj, te dodao da je ovoliki interes za kolegij signal da su studenti zainteresirani za rad u autoindustriji.

„FER je već dulje vremena otvoren za suradnju s hrvatskim tvrtkama u području edukacije i pripreme studenata za rad na tehnologijama koje su danas važne na tržištu rada, pri čemu sve veći značaj dobivaju tehnologije u području automobilske industrije, ali i ugradbenih računalnih sustava općenito. Kroz formu vještina, koje su na FER-u organizirane u vidu izvannastavnih kolegija, pruža se visoka fleksibilnost nastavnog procesa i mogućnost kontinuirane prilagodbe ponude znanja studentima kako bi se što bolje pratili trendovi koji se svakodnevno mijenjaju u području visokih tehnologija. Uspješna suradnja s tvrtkom GlobalLogic u području edukacije studenata za rad na AUTOSAR platformi pokazala je da se kroz suradnju akademske i industrijske zajednice mogu u vrlo kratkom vremenu uspješno i efikasno implementirati novi stručni kolegiji za studente koji će pridonijeti njihovoj još boljoj zapošljivosti i obogatiti nastavne sadržaje koji se nude studentima“, rekao je izv. prof. na FER-u dr. sc. Hrvoje Džapo.

Edukacijski modul pokriva većinom klasičnu platformu AUTOSAR, no bit će pokrivena i adaptivna platforma AUTOSAR te će se prikazati njihove glavne razlike i kada se koja od njih koristi u autoindustriji. Iako je adaptivna platforma AUTOSAR novija i nudi nešto veću fleksibilnost u odnosu na klasičnu, obje imaju veliku perspektivu da se zadrže dugi niz godina kao stabilne platforme kako za jednojezgrene, tako i za višejezgrene elektroničko upravljačke jedinice (ECU-ove). Studenti će dobiti priliku raditi na komercijalnim alatima koji se koriste za razvoj i validaciju aplikacija elektroničkih upravljačkih jedinica u automobilskoj industriji.

Naime, ECU-i su glavne komponente u modernim automobilima koje upravljaju sa svim sustavima – od bazičnih, kao što je kontrola motora i kočničkog sustava, preko infotainmenta, regulacije klime, sve do sigurnosnih sustava kao što je airbag.  U modernim automobilima ih ima i više od 100, a imperativ je omogućiti upravljanje vozilom u realnom vremenu.

Kako bi stekli praktično znanje, studenti će tijekom laboratorijskih vježbi konfigurirati, validirati i generirati jednostavne aplikacije za upravljanje ECU-ima. Ujedno, studenti će dobiti i pregled smjernica kodiranja za razvoj sigurnog softvera koji se, osim u automobilskoj, može koristiti i u drugim industrijama.URL članka FER i GlobalLogic pokrenuli edukaciju za studente o softverskim standardima u auto industriji