Developeri su sve više frustrirani zbog testiranja i buildanja

Developeri su sve više frustrirani zbog testiranja i buildanja
DepositPhotos

Anketa u kojoj je sudjelovalo 400 developera i članova DevOps tima u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi pokazuje da je tjedno potrebno oko 15 sati za upravljanje taskovima kao uklanjanje grešaka u protočnoj strukturi (eng. debugging pipelines) i čekanje da se završe testovi i “buildovi“ koji su načinjeni.

Istraživanje je provela kompanija Vanson Bourne u ime Gardena, poslužitelja platforme za automatizirani razvoj aplikacija i dostavu "taskova" u Kubernetes okruženjima. Dakle, ono što se pokazuje jest da previše vremena biva potrošeno na nepotrebna čekanja, a s time se suočava čak 76 posto ispitanika.

Dapače, izvršni direktor (CEO) Jon Edvald tvrdi da 39 posto od 40-satnog radnog tjedna "otpada" na slične aktivnosti, koje zapravo podosta narušavaju potencijalnu produktivnost zaposlenika. Možda to ne zvuči toliko strašno, ali kad se postavi u kontekst "izgubljenog novca", situacija poprima jedan ozbiljniji oblik.

Jer, kad se uzmu u obzir plaće zaposlenih, samo u SAD-u gubi se godišnje oko 61 milijarda američkih dolara zbog uzaludno utrošenog vremena. To može i porasti ukoliko se ispune zacrtani planovi, a oni se vode prema riječima 83 posto ispitanih, koji tvrde da njihove organizacije namjeravaju zaposliti dodatne stručnjake kako bi bile produktivnije. Također, 75 posto ih tvrdi da njihove organizacije namjeravaju povećati proračun namijenjen DevOps segmentu.

U Gardenu to vide kao priliku pridobiti uz svoju platformu što više organizacija spremih automatizirati procese kako zaposlenici ne bi gubili vrijeme na nešto što se može postići zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, odnosno, strojnom učenju. Ali, tranzicija u tom smislu zasad ne ide očekivanom brzinom i organizacijama je još uvijek jeftinije zapošljavati nove ljude i gubiti sve te milijarde uzaludno nego napraviti bržu tranziciju.

No, u dugoročnom smislu svakako im je isplativije okrenuti se novoj i produktivnijoj tehnologiji...