Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao

Situacija u kojoj se svijet trenutno nalazi najbolje odgovara developerima softvera, koji imaju posla „preko glave“ pa samim time i najviše prilika u smislu karijere. Zato ne čudi previše što tri četvrtine njih aktivno traži novi posao, odnosno, nove prilike.

Pokazuje to Stack Overflow u istraživanju koje čini više od 500 developera. Primarni cilj svima njima koji žele promjenu jest plaća. Ukupno, njih 25 posto aktivno traže nove poslovne izazove dok njih 54 posto nije aktivno, ali ako bi se što "otvorilo", bili bi voljni na promjenu.

Kad se radi o novoj ulozi, 65 posto developera navodi plaću kao glavni motiv. Na drugom mjestu, s 39 posto, jest prilika raditi s novim tehnologijama, 36 posto ih želi posao gdje će imati bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života, a isti postotak želi poslovni rast te prilike za preuzimanje neke rukovodeće pozicije.

Nadalje, njih 53 posto žele da se njihovo iskustvo prioretizira u poslovanju, 41 posto želi transparentnost oko plaće, a njih 40 posto priliku učiti od ljudi izvan timova u kojima rade.

Ono što developere odbija u potrazi za novim poslom jesu neorganizirani procesi intervjua (24 posto), čudna pitanja na njima (24 posto), loše recenzije organizacije u koju dolaze (24 posto) i nedostatne informacije o njoj (22 posto).

Jako bitno je i da se na novom radnom mjestu nude felksibilnost i rad na daljinu (65 posto).

Svrha ovog istraživanja nije zastrašivanje poslodavaca već prikaz situacije na tržištu rada, kad se radi o razvoju softvera. Kad vide što ih najviše motivira i kako gledaju na posao koji rade, lakše ih mogu privući u svoje organizacije. Ili ih zadržati u njima...

Naime, samo u Sjedinjenim Američkim Državama otvoreno je više od 70.000 pozicija, a samo 20 posto developera aktivno traži novi posao, što znači da je potraga za talentima na iznimno visokim razinama.URL članka Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao