BSA nastavlja s edukacijom Državnog inspektorata

BSA nastavlja s edukacijom Državnog inspektorata

Tijekom veljače i ožujka, BSA | The Software Alliance održao je niz regionalnih treninga o softverskom licenciranju za gospodarske inspektore Državnog inspektorata Republike Hrvatske. Treninzi su održani u pet većih hrvatskih gradova - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu - a u edukaciji je sudjelovalo ukupno 79 inspektora. Organizaciju treninga podržali su partneri članica BSA u Hrvatskoj te informatičko učilište Algebra, koje je osiguralo računalne učionice opremljene računalima s instaliranim računalnim programima članova BSA.

Treninge su pripremili i održali predstavnik BSA te neovisni sudski vještak i stručnjak za područje informatike. Predavanja su podijeljena u četiri cjeline: predstavljanje inicijativa i aktivnosti BSA u Hrvatskoj; pregled pravne regulative koja uređuje zaštitu autorskog prava na računalnim programima; osnove licenciranja programa na primjerima modela licenciranja softvera članica BSA; te radionica o postupku revizije računalnih programa.

"Edukacija državnih tijela uključenih u borbu protiv softverskog piratstva dio je naše edukacijske strategije, a Državni inspektorat je glavno državno tijelo nadležno za provođenje nadzora nad korištenjem softvera kod poslovnih subjekata," rekao je odvjetnik Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj te dodao: " Nadamo se kako ćemo u nadolazećem razdoblju organizirati i edukacijske programe za ostala državna tijela uključena u borbu protiv softverskog piratstva."

BSA svakodnevno zaprima anonimne prijave o softverskom piratstvu putem besplatnog telefona 0800 32 32 32 i e-mail adrese infocroatia@bsa.org, a u posljednjoj je godini uočen značajan porast broja prijava. Prijave koje pobuđuju sumnju na umnožavanje, korištenje ili distribuciju nelicenciranog računalnog softvera BSA prosljeđuje Državnom inspektoratu ili policiji. Iz tog razloga, BSA će u narednom razdoblju nastaviti sa programima edukacije kako bi se dodatno unaprijedila suradnja sa državnim tijelima.

Još iz kategorije

Objavljene dosad najbolje fotografije Next Image foto natječaja u Hrvatskoj

Objavljene dosad najbolje fotografije Next Image foto natječaja u Hrvatskoj

16.07.2020. komentiraj

Huawei je objavio neke od najboljih dosad prijavljenih fotografija za svoj Next Image foto natječaj na kojem njihovi korisnici imaju priliku podijeliti svoje radove i osvojiti vrijedne nagrade. Prijave će ocjenjivati renomirani fotografi, a ove se godine paralelno uz globalno, održava i lokalno natjecanje tako da hrvatski korisnici imaju duplo više razloga za prijavu svojih radova.

Hrvatska dobila predstavnika u Europskoj udruzi za elektromobilnost

Hrvatska dobila predstavnika u Europskoj udruzi za elektromobilnost

16.07.2020. komentiraj

Hrvatska udruga vozača električnih vozila Strujni krug postala je član Europske udruge za elektromobilnost i tako postala nacionalni predstavnik Hrvatske za elektromobilnost u Europskoj Uniji. Ovim se potezom Hrvatska priključila glavnom cilju Europske unije - povećanju kvalitete života svojih građana kroz čist zrak i smanjenu emisiju CO2.

Prelazak na DVB-T2/HEVC sustav započinje krajem listopada 2020.

Prelazak na DVB-T2/HEVC sustav započinje krajem listopada 2020.

15.07.2020. komentiraj

Nakon što je zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, HAKOM  u ožujku odgodio prelazak na novi sustav odašiljanja televizijskih programa,  Odašiljači i veze d.o.o (OiV) objavili su ovog petka, 10. srpnja, kako prelazak na novi DVB-T2/HEVC sustav odašiljanja započinje krajem listopada 2020.