Bez tehnološkog razvoja nema gospodarskog rasta niti društvenog napretka

Bez tehnološkog razvoja nema gospodarskog rasta niti društvenog napretka

Foto: DepositPhotos

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pokreće edukativnu kampanju pod nazivom Povezani smo sigurni s ciljem informiranja i educiranja javnosti o utjecaju razvoja digitalne infrastrukture na gospodarski razvoj i društveni napredak. Ovom kampanjom HUP želi potaknuti interdisciplinarnu javnu raspravu tehničke i zdravstvene struke, regulatora, privatnog sektora, zakonodavne i izvršne vlasti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, predstavnika civilnog društva te korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga.

„Tehnološki napredak temelj je modernog društva i gospodarstva, a bez kvalitetne komunikacijske tehnologije nema niti proizvodnje, niti pametne industrije, niti bilo kakvog istraživanja i razvoja, a u perspektivi niti razvijenog sustava zdravstva, obrazovanja i prometa. Mi u Hrvatskoj možemo se pohvaliti ICT industrijom koja je propulzivna, brzorastuća i koja je čak i u vrijeme gospodarske krize bila pokretač ukupnog gospodarskog razvoja. Ako želimo da hrvatski ICT nastavi rasti i kao samostalna industrija i kao servisna industrija drugih gospodarskih grana, ne smijemo kasniti za drugim članicama Europske unije s razvojem komunikacijske tehnologije, a pritom prvenstveno mislim na mreže pete generacije. No, kao što nam je važan razvoj gospodarstva, nama u HUP-u važno je da i građani razumiju važnost ulaganja u novu tehnologiju, pa otud i želja da sustavno informiramo o utjecaju tehnologije na život ljudi.“, istaknuo je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Na razini Europske unije donesen je i  Akcijski plan „5G za Europu“ koji definira dinamiku ulaganja u razvoj infrastrukture za 5G. To je ključ za ostvarivanje europskih ciljeva komercijalnog pokretanja 5G tehnologije u svim državama članicama do kraja 2020. godine i opsežnog uvođenja u gradovima i na svim glavnim prometnim pravcima do 2025. godine.

Važnost ulaganja u infrastrukturu prepoznaje i Vlada Republike Hrvatske, koja kroz svoje aktivnosti daje podršku ulaganjima u mreže pete generacije. Na nacionalnoj razini predstoji donošenje provedbenih dokumenata o razvoju 5G infrastrukture te usklađivanje s europskim zakonodavstvom s ciljem stvaranja poticajnog investicijskog okruženja.

Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), smatra kako je razvoj 5G infrastrukture jedna od najaktualnijih razvojnih tehnoloških tema u EU i cijelom svijetu. „Na HAKOM-ovom 5G danu koji svake godine organiziramo, već sam istaknuo da će u Hrvatskoj komercijalno uvođenje i primjena 5G ovisiti o nizu faktora, od tehničkih i financijskih, pa do suradnje svih dionika na nacionalnoj razini i lokalnoj razini. No ne smijemo propustiti tu priliku, niti zaostajati za ostatkom država članica. U tom smislu, pozdravljamo kampanju koju pokreće HUP i dat ćemo svoj doprinos u ostvarivanju njezinih ciljeva“, poručuje Obuljen.

U okviru ove kampanje Hrvatska udruga poslodavaca organizirat će radionice, okrugle stolove i konferencije na kojima će sudjelovati predstavnici tehničke i zdravstvene struke, tijela državne vlasti i jedinica lokalne samouprave te industrije o mogućnostima primjene 5G tehnologije. Suvremena komunikacijska infrastruktura temelj je razvoja pametnog prometa u gradovima, pametnih strojeva u tvornicama, pametne poljoprivrede, a u budućnosti i automatiziranih vozila i operacija na daljinu.

Već je pokrenuta internetska stranica kao jedinstveno mjesto informiranja o odnosu tehnologije i zdravlja, mogućnostima primjene tehnologije i najnovijim vijestima o razvoju 5G tehnologije u Europi i svijetu (www.povezanismosigurni.hr).

Uz to Hrvatska udruga poslodavaca, želi stvoriti široki javni konsenzus oko poticanja razvoja komunikacijske infrastrukture kao temelja gospodarskog rasta i društvenog napretka.

„Pozvat ćemo sve institucije na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini na suradnju u promociji ulaganja u razvoj komunikacijske infrastrukture, pogotovo mreža pete generacije, ali i na činjenično i sustavno informiranje građana o dobrobitima tehnologije i njezinom utjecaju na kvalitetu života i zdravlje ljudi. To vidimo kao jedini put da stanemo uz bok s razvijenim zemljama Europe i svijeta“, naglasio je Majetić.

Još iz kategorije

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

23.02.2020. komentiraj

Novi podaci pokazuju kako poslovna tintna tehnologija može transformirati sektor maloprodaje, ublažavajući CSR pritiske, obuhvaćajući osnovice i omogućavajući preraspodjelu resursa. Novi podaci pokazuju kako jednostavan prijelaz s jedne vrste tehnologije pisača na modernu alternativu može otvoriti neprocjenjive resurse u maloprodajnom sektoru. Epson poslovna tintna tehnologija svake godine ima potencijal spasiti europske trgovce na malo 246 milijuna Kwh u potrošnji energije, smanjite troškove za €29 milijuna, smanjiti CO2 emisiju za 87 milijun kilograma i značajno manje otpada od pisača.