Apple u bitci sa EU teškoj 13 milijardi dolara

Apple u bitci sa EU teškoj 13 milijardi dolara
DepositPhotos

Apple je sa 17. rujnom odlučio ispisati povijest te se upustiti u pravnu bitku s Europskom unijom, zbog odredbe Europske komisije da Irskoj mora platiti 13 milijardi eura poreza.

Ročišta su zakazana za 17. i 18. rujna na Općem sudu Unije, a suci moraju donijeti presudu do 2020. godine. Eventualna žalba podnosila bi se Europskom sudu pravde, uz mogućnost donošenja konačne odluke do 2021. godine. U Appleu tvrde da su poreze na spomenute prihode dužni plaćati u SAD-u gdje ulažu u istraživanje i razvoj i tako stvaraju vrijednost. Na sudu će Apple imati podršku Irske koja se također žalila na odluku Komisije, prigovarajući na dodijeljeni joj status "porezne oaze".

Inače, ta je članica EU uistinu s vremenom postala svojevrsna porezna oaza i najveće tehnološke kompanije svijeta koristile su je za svoju korist bez ikakve zadrške sve do 2016., kad je stigla odluka o naplati dugovanja. Konkretnije, Apple je od 2003. do 2014. iskorištavao nelegalne porezne olakšice u Irskoj i time smanjio svoj korporativni porez za isplatu na najnižih 0,005 posto u 2014. Ipak, u kolovozu prošle godine određena je rigorozna kazna, no Apple se svejedno nadao da ništa neće morati platiti.

Vjerovalo se u toj kompaniji da će imati pomoć Iraca u toj situaciji, ali premijer Leo Varadkar mislio je drugačije. Ne čudi tako nešto, s obzirom da se Irska suočila s tužbom.

"Ne želimo biti u situaciji u kojoj Irska mora izvesti Apple pred sud zato što Europska komisija tjera Irsku pred sud. Mislim da je poruka potpuno jasna", kazao je u studenom 2017. Varadkar.

I uistinu, do roka 3. siječnja prošle godine Irska je uspjela prikupiti potreban novac jer je Apple odlučio poštovati zakon. A sad će ga pokušati na sve moguće načine osporiti. Ne bi bilo čudno da uspije, ali tad bi EU doživjela uistinu ogroman poraz, koji bi se odrazio na razne sfere.