Android u 2012. ostvario 58% udjela u preuzimanju svih aplikacija na pametnim telefonima

Prema najnovijem istraživanju ABI Researcha, godišnja količina preuzimanja aplikacija za pametne telefone će doći do brojke od 56 milijardi u ovoj godini, a udio Android platforme će biti više od polovice (58%) na tržištu. Ostatak tržištaje podijeljen između Appleovog iOS-a (33%), Microsoft Windows Phone (4%) i BlackBerrya (3%).

Kada je riječ o tabletama, situacija je drugačija - od 14 milijardi aplikacija koje će biti preuzete na tabletima ove godine, Appleov iOS će zauzeti  75% tržišta. Android bez Kindle Fire će zauzeti  17%, Kindle Fire će zauzeti još 4%, a Windows Phone svega 2%.

Na neki način, fragmentacija Androida može biti dobra za platformu jer Google može imati koristi od interesa developera za Amazonove proizvode. U tom smislu, viši analitičar ABI-a, Aapo Markkanen dodaje da prisutnost Kindle Fire "dodaje veliku količinu kritične „mase koda“ na Androidov prijedlog kao platforma za tablet aplikacije."URL članka Android u 2012. ostvario 58% udjela u preuzimanju svih aplikacija na pametnim telefonima