Američko ministarstvo pravosuđa podiglo optužnice protiv Meng Wanzhou i Huaweia

Zbog sumnje da su sudjelovali u bankarskoj prijevari, ometanju pravosuđa i krađi tehnologije optužena je financijska direktorica Huaweia Meng Wanzhou, ali i kompanije Huawei. Ukupno je optužnica podignuta po 23 točke, tvrde svjetski mediji.

Nastavak je to političko-gospodarskih obračuna Kine i SAD-a,a obje optužene strane odbile su komentirati ove optužbe. Ključna optužba temelji se na transferu tehnologije i isporukama proizvoda Iranu dok su trajale sankcije.

Zanimljivo je da je Huawei objavio kako „nisu bili svjesni nikakvih pogrešaka ili kaznenih djela Meng Wanzhou. Iz kompanije dodaju kako je u privatnoj tužbi porota odlučila kako nije bilo nikakvih nelegalnih radnji.

S druge strane, Wilbur Ross američki ministar trgovine ističe kako je Huawei godinama kršio sankcije i to uz korištenje američkog financijskog sustava.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će ovaj slučaj završiti, no analitičari procjenjuju kako su SAD u ovom neće pokolebati i biti vrlo oštro u istjerivanju pravde.URL članka Američko ministarstvo pravosuđa podiglo optužnice protiv Meng Wanzhou i Huaweia