Zahuktava se prodaja Telekom Slovenije

Zahuktava se prodaja Telekom Slovenije

Foto: Fotolia (Ilustracija)

Prema očekivanjima slovenske države do kraja godine trebala bi biti jasnija slika o tome tko će biti novi strateški partner odnosno vlasnik 73 posto najjačeg slovenskog telekom operatera Telekom Slovenije. Tako bi obvezujuće ponude za Telekom Slovenije trebale bi biti predane do kraja ove godine, a najpovoljniji ponuđač bio bi, kako se očekuje, izabran početkom iduće godine.

Najozbiljniji kandidat svakako je Deutsche Telekom, koji je vlasnik najjačeg domaćeg telekom operatera Hrvatskog Telekoma, a osim njega tu bi se mogla naći i četiri investicijska fonda dva američka Providence i Bain Capital te dva europska fonda Apax i Cinven.

Slovencima je, tvrde dobro upućeni izvori, mnogo draži DT kao partner nego investicijski fondovi jer ima tako savjetuje i Citigroup. Svima jasno kako ulazak fondova samo znači osnaživanje profita i nakon kraćeg vremena 3-5 godina izlazak uz maksimalizaciji investicije. Realno scenarij mnogo otpuštanja, radi maksimalizacije profita.

Iako se stanje na tržištu popravilo, te se gospodarski kotač okrenuo prema pozitivi ipak je nerealno očekivanje slovenske Vlada da će dobiti mnogo veći vrijednost za 73 posto dionica koje prodaje nego što je to sadašnja cijena na burzi. Naime, multiplikator na telekom tržištu danas je 7 puta dobit prema čemu bi vrijednost bila oko 1,6 milijardi eura, dok je tržišna trenutno oko 960 milijuna eura. Međutim u ovu matematiku treba svakako uzeti u obzir i obveze kompanije koje iznose, na kraju prošle godine 341 milijun eura.

I na kraju, gdje je tu Hrvatski Telekom koji je spominjao kao mogući kupac u ime Deutsche Telekoma. Kako stvari sada stoje, a tvrde naši izvor, ta opcija nije u igri iako nije u potpunosti isključena. Naime, DT telekome kupuje sam i njima upravlja, pogotovo kada je riječ o velikim nacionalnim telekom operaterima.

Još iz kategorije

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.

Započelo odašiljanje HD programa u DVB-T2 HEVC na području cijele Republike Hrvatske

Započelo odašiljanje HD programa u DVB-T2 HEVC na području cijele Republike Hrvatske

12.11.2019. komentiraj

Odašiljanje HD programa u novom DVB-T2 sustavu u M2 multipleksu s HEVC standardom kodiranja video signala započelo je danas na području cijele Republike Hrvatske, a svi televizijski programi će se do potpunog prelaska 2020. godine istovremeno odašiljati u postojećem i novom sustavu. Sukladno tome građanima ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijma TV signala.