Zahuktava se prodaja Telekom Slovenije

Zahuktava se prodaja Telekom Slovenije

Foto: Fotolia (Ilustracija)

Prema očekivanjima slovenske države do kraja godine trebala bi biti jasnija slika o tome tko će biti novi strateški partner odnosno vlasnik 73 posto najjačeg slovenskog telekom operatera Telekom Slovenije. Tako bi obvezujuće ponude za Telekom Slovenije trebale bi biti predane do kraja ove godine, a najpovoljniji ponuđač bio bi, kako se očekuje, izabran početkom iduće godine.

Najozbiljniji kandidat svakako je Deutsche Telekom, koji je vlasnik najjačeg domaćeg telekom operatera Hrvatskog Telekoma, a osim njega tu bi se mogla naći i četiri investicijska fonda dva američka Providence i Bain Capital te dva europska fonda Apax i Cinven.

Slovencima je, tvrde dobro upućeni izvori, mnogo draži DT kao partner nego investicijski fondovi jer ima tako savjetuje i Citigroup. Svima jasno kako ulazak fondova samo znači osnaživanje profita i nakon kraćeg vremena 3-5 godina izlazak uz maksimalizaciji investicije. Realno scenarij mnogo otpuštanja, radi maksimalizacije profita.

Iako se stanje na tržištu popravilo, te se gospodarski kotač okrenuo prema pozitivi ipak je nerealno očekivanje slovenske Vlada da će dobiti mnogo veći vrijednost za 73 posto dionica koje prodaje nego što je to sadašnja cijena na burzi. Naime, multiplikator na telekom tržištu danas je 7 puta dobit prema čemu bi vrijednost bila oko 1,6 milijardi eura, dok je tržišna trenutno oko 960 milijuna eura. Međutim u ovu matematiku treba svakako uzeti u obzir i obveze kompanije koje iznose, na kraju prošle godine 341 milijun eura.

I na kraju, gdje je tu Hrvatski Telekom koji je spominjao kao mogući kupac u ime Deutsche Telekoma. Kako stvari sada stoje, a tvrde naši izvor, ta opcija nije u igri iako nije u potpunosti isključena. Naime, DT telekome kupuje sam i njima upravlja, pogotovo kada je riječ o velikim nacionalnim telekom operaterima.

Još iz kategorije

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

02.07.2020. komentiraj

Europska komisija usvojila je Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama malog područja ili malim antenama, koja su ključna za pravovremeno pokretanje 5G mreža koje pružaju veliki kapacitet i povećanu pokrivenost, kao i napredne brzine veze. Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

02.07.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom najavio je promjene svoje upravljačke strukture i to od 1. kolovoza ove godine. Tako od tada prestaje postojati funkcija člana uprave za poslovni segment, a tu je funkciju zadnji obnašao Saša Kramar koji je sada u Spanu. Prema odluci HT-a od 1. kolovoza Marijana Bačić i Jerko Dumanić preuzeti će nove, potpredsjedničke dužnosti u Hrvatskom Telekomu.

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

01.07.2020. komentiraj

Samsung Electronics izabran je za partnera od strane kanadskog teleoperatera Telusa, kako bi mu pomogao implementirati infrastrukturu potrebnu za funkcioniranje mobilnih mreža pete generacije (5G) u Kanadi.