Zahuktava se prodaja Telekom Slovenije

Zahuktava se prodaja Telekom Slovenije

Foto: Fotolia (Ilustracija)

Prema očekivanjima slovenske države do kraja godine trebala bi biti jasnija slika o tome tko će biti novi strateški partner odnosno vlasnik 73 posto najjačeg slovenskog telekom operatera Telekom Slovenije. Tako bi obvezujuće ponude za Telekom Slovenije trebale bi biti predane do kraja ove godine, a najpovoljniji ponuđač bio bi, kako se očekuje, izabran početkom iduće godine.

Najozbiljniji kandidat svakako je Deutsche Telekom, koji je vlasnik najjačeg domaćeg telekom operatera Hrvatskog Telekoma, a osim njega tu bi se mogla naći i četiri investicijska fonda dva američka Providence i Bain Capital te dva europska fonda Apax i Cinven.

Slovencima je, tvrde dobro upućeni izvori, mnogo draži DT kao partner nego investicijski fondovi jer ima tako savjetuje i Citigroup. Svima jasno kako ulazak fondova samo znači osnaživanje profita i nakon kraćeg vremena 3-5 godina izlazak uz maksimalizaciji investicije. Realno scenarij mnogo otpuštanja, radi maksimalizacije profita.

Iako se stanje na tržištu popravilo, te se gospodarski kotač okrenuo prema pozitivi ipak je nerealno očekivanje slovenske Vlada da će dobiti mnogo veći vrijednost za 73 posto dionica koje prodaje nego što je to sadašnja cijena na burzi. Naime, multiplikator na telekom tržištu danas je 7 puta dobit prema čemu bi vrijednost bila oko 1,6 milijardi eura, dok je tržišna trenutno oko 960 milijuna eura. Međutim u ovu matematiku treba svakako uzeti u obzir i obveze kompanije koje iznose, na kraju prošle godine 341 milijun eura.

I na kraju, gdje je tu Hrvatski Telekom koji je spominjao kao mogući kupac u ime Deutsche Telekoma. Kako stvari sada stoje, a tvrde naši izvor, ta opcija nije u igri iako nije u potpunosti isključena. Naime, DT telekome kupuje sam i njima upravlja, pogotovo kada je riječ o velikim nacionalnim telekom operaterima.

Još iz kategorije

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

13.12.2019. komentiraj

Na tržištu elektroničkih komunikacija u trećem tromjesečju 2019. nastavljen je porast investicija u mreže pokretnih komunikacija, a ukupna ulaganja u pokretnoj mreži tijekom prvih devet mjeseci za oko 40 posto su viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na što je značajno utjecala dodjela dodatnog radiofrekvencijskog spektra. Iako ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu u nepokretnoj mreži nisu na razini prošle godine, veseli značajan rast ulaganja u svjetlovodne kabele, što je rezultiralo rastom broja izgrađenih FTTX priključaka od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

13.12.2019. komentiraj

U vrijeme dok se čeka odluka AZTN-a oko prodaje Tele2 United Grupi pomalo ispod radara prolazi Optima Telekom kojom prema odluci istog tog AZTN-a upravlja HT koji mora pokrenuti prodaju ovog telekoma početkom sljedeće godine. Upravo stoga razgovarali smo s Borisom Batelićem, predsjednikom Uprave Optima Telekoma o planovima za sljedeću godinu i ključnim događajima u ovoj godini.

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

12.12.2019. komentiraj

Krajem svibnja potpisan je ugovor o prodaju Tele2 Hrvatska United Grupi, a to je posljedica promjene strategije njihova vlasnika Tele2 AB i orijentaciju na švedsko i baltička tržišta jer su prije prodana i druga poslovanja u Europi, ističe Viktor Pavlinić predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska i dodaje kako oni očekuju da će prodaja bi završena u prvom kvartalu sljedeće godine.