Vodafone gasi 3G mrežu

Nakon 17 godina neprekidnog rada, Vodafone je najavio da će početi ukidati 3G usluge od 2023. godine. Kako se usluga postupno gasi, korisnici koji se još uvijek oslanjaju na uslugu postupno će se prebacivati na naprednije 4G i 5G, nudeći korisnicima brže i pouzdanije usluge, pojašnjavaju iz ovog telekoma.

Spektar koji se prije koristio za 3G usluge bit će iskorišten za nove telekom usluge. Vodafoneova 3G usluga je u funkciji oko 17 godina, ali njezina se upotreba smanjila u posljednjem desetljeću, uglavnom kao rezultat brzog uvođenja 4G, koje je Vodafone komercijalno lansirao 2013. U 2016. 3G podatkovni promet i dalje je predstavljao preko 30  posto korištenja mreže tvrtke, ali je ta brojka danas pala na samo 4 posto.

Korisnici koji trenutačno koriste 3G uslugu na uređaju koji podržava 4G trebali bi imati malo smetnji u njihovoj usluzi, jednostavno prijeći na 4G usluge besplatno. Međutim, za one sa starijim uređajima koji nisu sposobni za 4G, situacija bi mogla biti problematičnija.

„Stariji ljudi, manje upoznati s novom tehnologijom i oni u ruralnim područjima mogli bi biti nerazmjerno pogođeni. Ukupno, oko 2,2 posto Ujedinjenog Kraljevstva nema 4G ili 5G pokrivenost“, pojašnjavaju analitičari.

Vodafone kaže da nastoji osigurati da “nitko ne ostane zaostao” kao rezultat ove tranzicije, u partnerstvu sa The Good Things Foundation i drugima stvara okružje, kako sami tvrde, zq povećanje digitalne uključenosti. Očekuje se da će partnerstvo posebno usmjereno na starije demografske skupine diljem zemlje biti objavljeno u narednim tjednima.

Vodafone napominje da ovo isključenje nije samo za osiguravanje da svi korisnici dobiju pristup kvalitetnijoj povezanosti i povezanim uslugama, već da će to biti i znatno zelenije za okoliš. Prema Vodafoneu, 5G mreže su deset puta energetski učinkovitije od svojih 3G kolega, stoga će gašenje igrati ključnu ulogu u pomaganju Vodafoneu da postigne svoj cilj bez emisije ugljika do 2027.

"Bit ćemo usredotočeni na pružanje bržeg i pouzdanijeg mobilnog iskustva korisnicima i minimiziranje našeg utjecaja na okoliš uklanjanjem sloja naše mreže koji koristi neučinkovitu opremu", rekao je Ahmed Essam, izvršni direktor Vodafonea UK..URL članka Vodafone gasi 3G mrežu