Visina dopuštenog elektromagnetskog polja utječe na 5G brzine

Najnovija analiza Opensignala pokazuje kako su korisnici pametnih telefona u Švicarskoj imali lošiju razinu i kvalitetu signala kada su spojeni na 5G mreže od korisnika u susjednim zemljama poput Njemačke, Francuske Italije. Razlog je vrlo jednostavan, regulativa o elektromagnetskom zračenju.

Analitičari Opensignala pronašli su vezu između kvalitete mobilnog signala i prosječne brzine preuzimanja na 5G mreži i to što je jačina signala lošija, to su brzine sporije. Švicarska ima posebno stroge propise o elektromagnetskim emisijama mobilnih mreža koje su se pokazale kontroverznima među švicarskim operaterima i očito utječu na kvalitetu same mreže.

Švicarska je bila jedina od četiri zemlje u kojoj su vidjeli više od 50 posto očitanja 5G s razinama snage koje su bile u "slabim" ili lošijim kategorijama (ispod -105 dBm) - u usporedbi s 38,3-39,7 posto očitanja u tri susjedna zemlje. Kao rezultat toga, švicarski korisnici doživjeli su razmjerno smanjeno 5G mobilno iskustvo, tvrde analčitičari.

Prosječni rezultat od -105,9 dB ocijenio bi prosječnu snagu signala Švicarske kao slabu (više od -115 dBm, ali ispod -105 dBm), prema Tutelinoj kategorizaciji jačine signala. U međuvremenu, Njemačka, Francuska i Italija plasirale su se u kategoriju sajma (više od -105 dBm, ali niže od -95 dBm).

“Zbog švicarskih propisa o elektromagnetskom polju (EMF), očekivali smo značajno nižu prosječnu snagu signala u zemlji. Zapravo, propisi o razini snage za mobilne bazne stanice u Švicarskoj jedni su od najstrožih na svijetu, 10 puta niži od onoga što je Europska unija propisala svojim državama članicama“, pojašnjavaju analitičari.

Uz to pri analizi treba uzeti u obzir i neke druge faktore tako da analitičari upozoravaju da su kako bi ublažili geografske razlike i razlike u gustoći naseljenosti u ove četiri zemlje, pobliže su pogledali prosječnu snagu signala raščlanjenu prema udaljenosti između korisnika i baznih stanica. Međutim, primijetili su sličnu priču u svim rasponima udaljenosti — 5G veze u Švicarskoj općenito su imale lošiju snagu signala u usporedbi s Njemačkom, Francuskom ili Italijom.

„Za ovu analizu koristili smo vrijednosti Timing Advance i usporedili vrijednosti SS RSRP-a za 5G veze koje koriste nesamostalni pristup (5G NSA), drugim riječima, 5G veza zahtijeva da postoji i 4G pojas povezan u isto vrijeme. Švicarski korisnici spojeni na 5G doživjeli su jačinu signala od -104,2 dBm u rasponu od 0-5 Timing Advance (manje od 400 metara). To je znatno niže od onoga što smo primijetili u ostale tri zemlje, gdje su se razine snage kretale između -97,7 i -97,9 dBm unutar iste udaljenosti. Jačina signala značajno se pogoršala za uređaje koji su udaljeniji od stanica u svim zemljama u našoj analizi. Ipak, naši korisnici u Švicarskoj su u prosjeku vidjeli jačinu signala 5,4 dBm lošiju nego u Njemačkoj, 6,3 dBm nižu nego u Francuskoj i 6,5 dBm nižu nego u Italiji“, tvrdi se u analizi Opensignala.

Gledajući prosječne brzine preuzimanja 5G, uočili su blisku vezu između različitih kategorija jačine signala i iskustva koje su korisnici 5G imali u različitim zemljama. Loša snaga signala povezana je s padom prosječne brzine preuzimanja 5G u analiziranim zemljama.

U slučaju Švicarske, vidjeli su tako, pojašnjavaju analitičari, pad od 41,6 posto u prosječnim brzinama preuzimanja 5G između izvrsnog signala (iznad -85 dBm) do slabog (-115 dBm do -105 dBm) — s 306,4 na 179 Mbps.

„Korisnici u drugim zemljama također su doživjeli značajan pad prosječne brzine preuzimanja 5G, između izvrsne i slabe jačine signala. Na primjer, Njemačka je zabilježila pad od 55,9 posto između ove dvije kategorije jačine signala, Francuska — 44,4 posto, dok Italija — 46,6 posto. U Švicarskoj je više korisnika imalo niže razine 5G signala nego korisnici u drugim zemljama koje smo pokrili u našoj analizi. Gledajući distribuciju očitanja 5G po kategorijama jačine signala, Švicarska je bila jedina zemlja u kojoj smo vidjeli više od 50 posto očitanja sa slabim ili lošijim signalom — u usporedbi s 38,3 posto u Njemačkoj, 39,7 posto u Francuskoj i 39,2 posto u Italiji . Nasuprot tome, Švicarska je bila jedino tržište u analizi gdje smo vidjeli manje od 20 posto očitanja s izvrsnom ili dobrom snagom signala“, pojašnjava se u analizi Opensignala.

Mobilni operateri ublažavaju utjecaj vrlo restriktivnih propisa o razini snage u Švicarskoj opsežnom strategijom zgušnjavanja i tehnologijom dijeljenja spektra. To povećava troškove, ali, upozoravaju analitičari i povećava broj baznih postaja i broj tornjeva s baznim postajama.

Međutim, dok švicarski operateri pokušavaju držati korak s drugim 5G tržištima, čini se da Švicarska ne uspijeva u usporedbi sa svjetskim liderima. U najnovijem Benchmarking the Global 5G Experience pregledu Opensignala objavljenom u ožujku 2022., Švicarska se nije uspjela uvrstiti među 15 najboljih svjetskih tržišta za 5G brzinu preuzimanja i 5G vrhunsku brzinu preuzimanja.

„To nije iznenađujuće, s obzirom da je signal na više od 50 posto očitanja 5G u Švicarskoj klasificiran kao slab ili lošiji, kao što smo vidjeli u našoj analizi. S blažim propisima o snazi ​​i tako dopuštenim višim razinama snage, švicarski korisnici mogli bi vidjeti veliko povećanje u svom 5G iskustvu. To bi omogućilo Švicarskoj i njezinim operaterima da u potpunosti ostvare potencijal 5G i natječu se za globalno vodstvo u 5G“, zaključuju analitičari Opensignala.URL članka Visina dopuštenog elektromagnetskog polja utječe na 5G brzine