Velika Britanija zabranila Huaweijevu opremu, sva postojeća se mora ukloniti do 2027.

Velika Britanija donijela je odluku o zabrani Huaweijeve opreme u 5G mrežnoj infrastrukturi, a od 2027. ona će biti potpuno zabranjena. To znači da aktualna infrastruktura kineske kompanije vrijedi, ali za nešto više od šest godina stupa na snagu odluka koja čini dodatnu štetu Huaweiju.

Konkretnije, od 1. siječnja 2021. u Velikoj Britaniji više neće biti moguće kupovati Huaweijevu opremu za 5G mreže, što je potpuni zaokret od onoga što je odlučeno u siječnju ove godine, kad se izglasalo da Huawei može imati maksimalno 35 posto udjela na britanskom tržištu te da njegova oprema ne može biti u samoj jezgri mreže ili na geografski osjetljivim lokacijama. Ovom odlukom i to se zabranjuje.

Iako se ovome protive oni u digitalnom, kulturnom, medijskom i sportskom sektoru kroz ministra Olivera Dowdena, odluka se neće promijeniti. Istina jest da će 5G sad kasniti u svom širenju na britanskom tlu, kao i da će isprva biti skuplji, ali vlasti su zaključile da dugoročno imaju koristi od ovoga.

Naime, prvenstveno se to odnosi na savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su nametnule sankcije Huaweiju minimalno do svibnja iduće godine. Promjenom politike, koja može nastupiti porazom Donalda Trumpa na izborima ove godine, može se ukinuti sankcije i zatim se može promijeniti ova odluka, kao što se promijenila ona otprije šest mjeseci. Dakle, Britanci su ostavili određeni prostor za nastavak suradnje, ukoliko se situacija na svjetskoj razini promijeni.

Iz Huaweija su zatražili britanske vlasti da ne djeluju pod američkim pritiskom te da razmisle još jednom o ovoj odluci. Naravno, razočarani su i tvrde da nisu očekivali da će američke sankcije imati utjecaj na Veliku Britaniju. Time su zapravo poslali poruku britanskim političarima da budu neovisni od Amerikanaca, ali trenutno to očito ne može biti tako.URL članka Velika Britanija zabranila Huaweijevu opremu, sva postojeća se mora ukloniti do 2027.