Velika Britanija razmišlja o izbacivanju Huaweija iz 5G zbog netransparentnosti Kine oko koronavirusa

Velika Britanija u siječnju je odlučila dopustiti Huaweiju poslovanje vezano za mobilne mreže pete generacije (5G) na svom teritoriju, no uskoro bi taj dogovor mogao biti raskinut. Razlog je situacija vezana za pandemiju koronavirusa, odnosno, način na koji je Kina pristupila krizi.

Jer, Kineska komunistička partija prikrivala je podatke oko virusa, njegovog širenja i opasnosti koju predstavlja, što je svijet ostavilo u neznanju. Samim time, pristup vlada raznih zemalja svijeta nije bio odgovarajuć, a posebno se to odnosi na Italiju, Španjolsku, Francusku i Veliku Britaniju, kad se radi o Europi. A iznimno su pogođene i Sjedinjene Američke Države.

S obzirom da Kina nadgleda praktički svaki kutak zemlje i sve građane koje pože, odbijanje razotkrivanja "nultog pacijenta" ponukalo je britanske političare na zaključak da Huawei sudjeluje u aktivnostima zataškavanja pa je kao takav ipak preopasan da bi poslovao s naprednom i osjetljivom tehnologijom u Velikoj Britaniji.

Naravno, odluke tog tipa još nisu donesene, dogovor otprije nekoliko mjeseci još uvijek vrijedi i tek treba vidjeti daljnje korake. Uostalom, samo 24 glasa od 650 u Donjem domu Britanskog parlamenta dijelilo je Huawei od nemogućnosti poslovanja s 5G tehnologijom na britanskom tlu. I sad bi se to moglo revidirati jer poveći broj konzervativaca misli drugačije no u siječnju. Također, premijer Boris Johnson, veliki zagovaratelj Huaweija, obolio je i prebolio koronavirus pa moguće da ima suprotno mišljenje no prije bolesti...

A možda je sve skupa rezultat američkog pritiska. Jer, Donald Trump u Johnsonu je vidio velikog saveznika te je glasno izrazio nezadovoljstvo pristupom prema Huaweiju. Moguće da su uslijedili pozivi, rasprave i razne političke zavrzlame, koje Johnsona te ostale istaknutije britanske političare okreću u smjeru kontra kineskog tehnološkog giganta.URL članka Velika Britanija razmišlja o izbacivanju Huaweija iz 5G zbog netransparentnosti Kine oko koronavirusa