Upravljanje potrošnjom ključ uspjeha u mobilnom svijetu

Mobilnost danas znači nositi pametni telefon ili tablet sa sobom svaki dan, surfati, odgovarati na mailove, no to će se uskoro promijeniti smatra direktor tvrtke AirWawtch za Europu, Bliski istok i Afriku Ian Evans. Prema njegovim riječima takav način funkcioniranja bio je rezerviran isključivo za top menadžment, no sredinom prošle godine tvrtke su počele stvarati strategiju oko mobilnosti i rada u pokretu.

„Vidimo promjene koje se događaju na tržištu i te promjene idu u smjeru svih radnika unutar tvrtke jer se tako postiže bolja konkurentnost i kvalitetniji rad. Pritom se mora paziti na to da se nikoga previše ne optereti jer bez obzira na želje za ogromnim doprinosom zamor materijala vrlo brzo može postati problematičan“, ističe Evans.

Mobilni pristup e-mailu koji je dosad bio ključ svakodnevnog poslovanja kako za top menadžment tako i sve ostale zaposlenike se okreće primjeni aplikacija koje će pomoći i ubrzati svakodnevni rad, objašnjava Evans i dodaje da je to promjena koja dolazi i koja je već krenula.

„Mnogo putujem i danas više nije potrebno isprintati boarding pass, dovoljno je koristiti aplikaciju na pametnom telefonu ili tabletu, sve radimo u pokretu čime s jedne strane štedimo vrijeme, ubrzavamo poslovne procese. Takve aplikacije doći će sve više i u upotrebu u svakodnevnom poslovanju“, pojašnjava Evans.

Ušteda vremena je ogromna, ali i novca, evo primjera koji iznosi Evans. Kada je osnivao s partnerima tvrtku nije želio kupovati printere, sve se može raditi na tabletima, računalima, no ističe da knjigovođe i dalje volej sve na papiru.

„Ova godina bit će obilježena promjenom iz vremena surfanja tabletima i pametnim telefonima, prema aplikacijama. Za sve koji mnogo putuju, poglavito izvan matične države, odnosno mobilne mreže nastaju roaming problemi ukoliko je potrebno biti stalno spojen na Internet“, kazuje Evans i dodaje da su zbog toga „stvorili sustav koji kontrolira potrošnju i omogućuje nadgledanje nalazimo li se u matičnoj mreži ili smo u roamingu i određuje načine potrošnje“.

Prema njegovim riječima sustav omogućuje dnevnu kontrolu potrošnje poziva – potrošenih munuta, SMS poruka, ali i podatkovnog prometa. Evans smatra kako će za mnogo tvrtke takva rješenja biti ključna, a njihovo rješenje omogućuje poštimavanje svih postavki i upozoravanje korisnika kada se približava dnevnom, tjednom ili mjesečnom limitu potrošnje.

„Vidjeli smo dosad vrlo velik 'bill shock' od čak 70-tak tisuća funti. Pravi šok za svakoga, jer korisnici zaborave isključiti skidanje podataka, gledaju filmove online, a dogodi im se da prijeđu u roaming. To je nepotrebno, mnogi korisnici ne razumiju što telefoni, tableti rade u pozadini, koliko podataka stalno skidaju i sinkroniziraju s mrežom“, objašnjava Evans.

Nakon što se pošalje upozorenje korisniku, ukoliko nema reakcija sustav može blokirati podatkovni promet jer postaje jasno da korisnik nije poštimao svoj uređaj i postavke na njemu. „Ovo rješenje namijenjeno je i malim i velikim tvrtkama. Imamo korisnike do 10-tak uređaja, te one s više od 120 tisuća korisnika. Moguće je ga čak koristiti i u kućanstvu“, zaključuje Evans.URL članka Upravljanje potrošnjom ključ uspjeha u mobilnom svijetu