Topi se dominacija Huaweija, Ericssona i Nokije u 5G mrežama

Tržište 5G mrežne infrastrukture polako se počelo izjednačavati i dominacija koju su godinama imali Huawei, Ericsson i Nokia, više nije tolika jer pojavili su se neki drugi “igrači”. U prvom redu - Samsung.

Konkretnije, prema brojkama kojima barata TrendForce, ova godina donijela je bitne promjene. Ali, pozabavimo se prije stanjem iz prošle godine, kad je zapravo krenula istinska implementacija 5G baznih stanica, odnosno, izraženiji rad na 5G mrežnoj infrastrukturi.

Kroz 2019., Ericsson je bio dobavljač broj jedan s okruglih 30 posto udjela na tržištu. Slijedio je Huawei s 27,5 posto, Nokia je bila na 24,5 posto, a Samsung i ZTE na "sramežljivih" 6,5 posto. Ali, već od ove godine situacija se bitno promijenila, a ujedno je i reprezentativnija s obzirom da je 5G razvoj daleko opsežniji no prošle godine.

Promjena se dogodila odmah na vrhu i tamo se našao Huawei s 28,5 posto udjela, Ericsson je pak na 26,5 posto, Nokia na 22 posto, ZTE je pao na pet posto, a veliki dobitnik u cijeloj priči jest Samsung s 8,5 posto udjela. Dok je jasno da ZTE daleko više pati zbog američkih sankcija nego Huawei, jasno je i da Samsung najviše dobiva od njih.

Telekomi u Sjedinjenim Američkim Državama okrenuli su se Samsungu, kao i oni u Južnoj Koreji. Ipak, bez šire prisutnosti u Aziji te Europi, Samsung se ne može nadati osjetno boljem rezultatu no što ima u ovom trenutku. Upravo zato ne treba smetnuti s uma i "ostale". Oni zajedno čine 9,5 posto tržišta, a prošle su godine činili pet posto.

Neke od kompanija u toj sferi imaju itekako velik potencijal. Jer, one se tiču OpenRAM zajednice, koja stoji iza tehnologije još uvijek nedovoljno raširene i razvijene, no s velikim mogućnostima. Kompanije koje žele uskočiti na val te novije tehnologije su NEC, Fujitsu i Parallel Wireless.

U konačnici, 5G će kroz narednih desetak godina biti jedna zanimljiva priča, okrenuta svima, a ne samo odabranim igračima...URL članka Topi se dominacija Huaweija, Ericssona i Nokije u 5G mrežama