Telekomi traže alternativne pristupe za ulaz u zasićeno mobilno financijsko tržište u Europi

Mobilne financijske usluge (MFS) u Europi bilježe snažan rast posljednjih pet godina, ponajviše jer ih bilježe i pametni telefoni po pitanju prodaje. A velika većina njih nudi aplikacije kojima se može obavljati kupovina pa njihovi vlasnici drage volje koriste tako nešto jer im je praktično, no dok banke, preprodavači i tehnološke kompanije profitiraju iz takve situacije, telekomi još uvijek ne pronalaze način kako se probiti na MFS tržište.

Prema istraživanju koje je proveo GlobalData, u Europi će telekomi teško uspjeti ispuniti svoje želje ulaska na MFS tržište, posebno kad se radi o ekonomski najmoćnijim zemljama. Naime, stanovnici u njima više su okrenuti prema tradicionalnom financijskom sustavu, što znači da se oslanjaju na gotovinu ili kreditne kartice.

Uz to, iznimna konkurencija za telekome jesu tehnološke kompanije i njihovi proizvodi kao Google Pay, Samsung Pay i Apple Pay. Uz to, postoji sve više i više proizvođača koji pružaju usluge plaćanja pametnim telefonima pa se konkurencija samo dodatno zaoštrava iz dana u dan.

Ipak, telekomima svi ti izazovi zapravo predstavljaju poticaj pa nastavljaju prema svojim planovima. A oni su usredotočeni na traženje prilika i širenju MFS portfolia kroz usluge kao što je štednja, krediti, osiguranje, partnerstva s lokalnim financijskim institucijama. Primjerice, u Rumunjskoj je Telekom Romania sklopio partnerstvo s Alior Bank kako bi nudio mogućnosti štednje, otvaranja računa, debitnih kartica i sve zaokružio ponudom mikrotransakcija kao što su osobni zajmovi i nalozi za za isplatu koji nemaju dovoljno pokrića.

Znači, kako bi se nametnuli, moraju riskirati, ići do ruba i pobuditi interes onih korisnika koji u tradicionalnom financijskom sustavu ne mogu do željenog novca, odnosno, ne mogu do njega dovoljno brzo. Ali, dok će u zemljama kao Rumunjska i Hrvatska to polučiti uspjeh, ostaje pitanje što će se napraviti u razvijenijim zemljama gdje život na kredit ipak nema identično značenje. Bit će to izniman izazov za telekome!URL članka Telekomi traže alternativne pristupe za ulaz u zasićeno mobilno financijsko tržište u Europi