Telekom industrija okreće se holografskim pozivima

Vodeći europski telekom operateri Deutsche Telekom, Orange, Telefónica i Vodafone, zajedno s tvrtkom za duboku tehnologiju (deep technology) Matsuko, proveli su pilot kako bi holografske pozive učinili lakima i jednostavnima poput telefoniranja međusobnim povezivanjem svojih implementacija kako bi se njihovi korisnici mogli pridružiti zajednička holografska komunikacijska sesija. Tvrtke također razvijaju platformu koja će kombinirati stvarni i virtualni svijet putem mobilne veze, koristeći kameru pametnog telefona za generiranje 2D videa koji se potom prikazuje u 3D holograme u oblaku kako bi se gledateljima prenosio u AR/VR/ MR okruženje s jasnoćom i oštrinom nikad prije moguće.

Probna platforma koristi atribute 5G povezivosti (velika brzina, velika propusnost i mala latencija) kako bi prevladala neke od izazova u stvaranju realističnih 3D slika koji su postojali do sada. Hologrami se stvaraju pomoću selfie kamere pametnog telefona za snimanje i prijenos trodimenzionalne holografske slike osobe u stvarnom vremenu prije obrade kroz napredni mehanizam za 3D renderiranje. Zatim pruža 'virtualno tamo' sveobuhvatno iskustvo i prikazuje ga u virtualnom okruženju ili ga prekriva na postavku stvarnog svijeta, koristeći naočale za virtualnu stvarnost/proširenu stvarnost.

Nakon uspješnog završetka prve faze suradnje, strane će nastaviti poboljšavati temeljnu tehnologiju, s fokusom na kvalitetu usluge. Strane trenutno ispituju potencijal za isporuku sličnu emitiranju, stvarajući mogućnost da se čitavi događaji ili prezentacije izvode virtualno sa zadivljujućim realizmom. Buduće aplikacije mogle bi uključivati komunikaciju osoba-osoba ili "nekoliko-nekolicina", poboljšavajući komunikaciju u potrošačkim i poslovnim okruženjima. Ključ za ovaj realizam je upotreba mobilne rubne računalne tehnologije - takozvane 'distribuirane mreže' pri čemu mrežna i aplikacijska inteligencija funkcionira dalje od mrežne jezgre - značajno poboljšavajući i latenciju i propusnost, koji su ključni za osiguranje najživopisnijeg i pouzdano VR i iskustvo mješovite stvarnosti.

Rezultati su bili ohrabrujući, zahvaljujući 5G i vrhunskoj tehnologiji. Prethodni problemi povezani s mrežom koji su ometali glatko i prirodno holografsko kretanje holograma su riješeni. Nadalje, MATSUKO platforma osigurava da krajnji rezultat ima koristi od boljih rezolucija boja i tekstura, povećanje realizma pri gledanju na pametnom telefonu ili drugom mobilnom uređaju i bez potrebe za video slušalicama poboljšat će impresivno iskustvo.

„Metaverzum donosi novu dimenziju u budućnost povezivanja, s uzbudljivim novim iskustvima za komunikaciju s prijateljima i obitelji, ili čak za povezivanje tvrtki sa svojim dionicima. Ovaj dokaz koncept dramatično pomiče holografske komunikacije sa znanstvene fantastike na stvarne pametne telefone“, tvrdi Alex Froment-Curtil, glavni komercijalni direktor Vodafona.

"Uvjereni smo da ćemo u bliskoj budućnosti našim korisnicima moći ponuditi novi način komunikacije, koristeći ovu novu holografsku tehnologiju za isporuku impresivnijeg "praktično tamo "iskustvo. Naša suradnja između operatera i Matsuko pomoći će ubrzati ovu inovaciju i osigurati da radi bez obzira kojeg operatera odaberete"“, ističe Daniel Hernández, VP Devices & Consumer IoT tvrtke Telefónica.

„Zahvaljujući ovoj jedinstvenoj suradnji s više operatera, pripremamo našu infrastrukturu za pružanje otvorenih, interoperabilnih i jednostavnih za korištenje holografskih komunikacijskih usluga. Prvi, ali značajan korak prema metaverzumu, svijetu u kojem će Orange podržati svoje korisnike novim iskustvima i mogućnostima interakcije“, opisuje Karine Dussert-Sarthe, izvršna potpredsjednica, marketing i dizajn, Orange Innovation.

"Nalazimo se u uzbudljivoj fazi u kojoj se pojavljuju nove tehnologije i s njima nove mogućnosti. Telefoniranje kao da osoba s kojom razgovaram stoji ispred o meni jedan je takav san koji se sada približava stvarnosti. Testiramo ove holografske pozive zajedno s drugim tvrtkama za mobilne komunikacije. Uostalom, oni stvarno imaju smisla samo ako rade sa svima, a ne samo s klijentima tvrtke“, ističe ven von Aschwege, XR Topic Lead Global Devices Partnerships u Deutsche Telekomu.

„Cilj početnog pilota bio je isporučiti holografsko iskustvo 'jedan prema više' s pristupom virtualiziranog emitiranja koji bi publici omogućio da vidi pojedinca virtualno - kao hologram – sa zadivljujućim realizmom“, objašnjava Matus Kirchmayer, izvršni direktor tvrtke Matsuko.URL članka Telekom industrija okreće se holografskim pozivima