Snažan pad cijena roaminga, podatkovni promet u sunovratu!

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, koje se očekuje nakon deblokade od strane Slovenije, 1. srpnja ove godine, dakle za nešto manje od četiri mjeseca telefoniranje za hrvatske mobilne korisnike u Europi postat će zaista pristupačno, ne više luksuz.

Naime, koliko god pazili na pozive i SMS poruke u inozemstvu, uopće ne govoreći o prijenosu podatak, iznenađenja na računu svih mobilnih telekom operatera od roaminga zaista znaju biti zastrašujuća. To se više neće događati, jer na dan ulaska Hrvatske u EU dodatno se snižavaju cijene.

Naime, zbog nove Roaming III regulacija koja je u EU na snazi od 1. srpnja prošle godine, operatori do  ulaska u EU trebaju dogovoriti s europskim operatorima veleprodajne cijene, ali sada postoji i price-cap u dogovoru cijena. Posljedično će i maloprodajne cijene morati biti niže, a svakako neće smjeti prijeći određenu granicu iz uredbe.

S obzirom na to da na tržištu pokretnih komunikacija postoji učinkovito tržišno natjecanje HAKOM neće imati utjecaja na kreiranje maloprodajnih cijena ali je vjerojatno da će one biti ili blizu granice ili na samoj granici, tvrdi naš izvor s telekomunikacijskog tržišta.

Sve zapravo počinje u spomenutom dokumentu biti zanimljivo od članka 7. gdje se prvi put konkretno definiraju cijene u veleprodaji i gdje se zapravo vidi pravna snaga europske pravne regulative.

Prema članku 8. stavak 2. cijena poziva neće smjeti biti veća 0,24 eura odnosno oko 1,82 kune, dok bi cijena dolaznog poziva (kada vas netko zove dok ste u inozemstvu) trebala biti osjetno niža i iznositi oko 0,07 eura odnosno 0,53 kune.

Cijena SMS poruke poslane dok ste u roamingu baš će 1. srpnja dodatno pasti sa 0,09 eura na 0,08 eura što će značiti da će korisnici HT-a, Vipneta i Tele 2 plaćati za jednu SMS poruku oko 0,62 kune.

I sada ono dosita najvažnije. Cijena podatkovnog prometa padat će snažno i to za nekoliko desetaka puta jer danas se obračunava po 100 KB, a po novome će telekom operateri morati obračunavati po 1 MB. Tako u članku 13. stoji kako će cijena sa sadašnjih 0,7 eura za 1 MB za roaming korisnike eto baš na 1. srpnja pasti za gotovo 50 posto na 0,45 eura za MB. Prema tome hrvatski korisnici plaćat će 3,42 kune za 1 MB.

 

Napomena korisnicima – cijene su izračunate prema prosječnom najvišem tečaju u zadnjih nekoliko tjedana tako da je riječ o 1 € = 7,6 kuna.

Kako ne bi bilo sumnje da je riječ o drastičnom padu cijena evo nekoliko svježih primjera kolike su cijene primjerice bile za vrijeme Mobile World Congressa 2013 u Barceloni ili CeBIT-a u Hannoveru.

Cijene na mrezi Vodafone-Airtel : odl.poz prema HR i posj.zem: 9.05kn/min; dol.poz: 4.99kn/min; SMS: 3.97kn; MMS: 6.01kn; prij.pod: 2.96kn/100kB

Cijene na mrezi Movistar : odl.poz prema HR i posj.zem: 12.10kn/min; dol.poz: 4.99kn/min; SMS: 3.97kn; MMS: 6.01kn; prij.pod: 7.02kn/100kB

Cijene na mrezi Vodafone D2 : odl.poz prema HR i posj.zem: 9.05kn/min; dol.poz: 4.99kn/min; SMS: 3.97kn; MMS: 6.01kn; prij.pod: 2.96kn/100kBURL članka Snažan pad cijena roaminga, podatkovni promet u sunovratu!