Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.

Otprije se zna da Kina ima plan postati predvodnica u 6G razvoju, zato joj je cilj već 2030. imati komercijalnu prisutnost u tom segmentu. Ali, naveliko u istom smjeru ide i Samsung, koji tvrdi da će 6G "imati" već 2028., a do 2030. će postati komercijalan. Ako se uzme u obzir situacija s Huaweijem, nije isključeno da bi upravo Samsung kroz ovo desetljeće mogao postati globalni lider u mrežnoj tehnologiji i njenom širenju, razvoju...

Da se misli ozbiljno, potvrđuje rad zvan "Sljedeće hiper-povezano iskustvo za sve" (eng. The Next Hyper-Connected Experience for All) predstavljeno od strane Samsunga, a na temu 6G tehnologije. U tom se radu spominje uistinu mnogo uzbudljivih detalja koje će donijeti nova tehnologija.

Najbitnije stavke su da će ljudi i uređaji jednako koristiti 6G, ali će posebnu korisnost osjetiti područja kao produžena stvarnost (XR - extended reality), mobilni hologrami i digitalne replike. Sve to danas je još u povojima ili je riječ o teoriji, no kroz narednih deset godina postat će stvarnost.

A postat će prvenstveno zbog mogućnosti koje nudi 6G. Ta će generacija biti brža do 50 puta no što je 5G na svom vrhuncu. To znači da će nuditi brzine od maksimalnih 1000Gbps ili 1Tbps! Latencija bi kod 6G trebala biti ispod 100 mikrosekundi, a to je desetina one koju ima 5G. Ukratko, bitan skok u tehnološkom smislu, ali ništa manje se ni ne očekuje u razdoblju od deset godina.

Za omogućiti sve to trebat će frekvencijski opseg od 1THz, nova antenska rješenja, napredne duplex tehnologije, bolja mrežna topologija i korištenje umjetne inteligencije u bežičnim komunikacijama. Sve to treba razvijati iz temelja, što već samo po sebi sugerira da će Samsung, Kinezi i svi koji žele omogućiti 6G do 2030. imati jako puno posla. Zapravo, imaju ga već sad!URL članka Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.