Roaming će se prodavati posebno

Kako je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije odgovorila na naš upit od 1. srpnja 2012. godine u EU na snazi je najnovija tzv. Roaming III regulacija (Regulation (EU) No 531/2012 on roaming on public mobile communications newtorks within the Union).

„Ova regulacija je treća u nizu Regulacija od 2007. godine kojom EK nastoji riješiti problem previsokih cijena roaminga u zemljama EU, a koje posljedično usporavaju uspostavu jedinstvenog europskog tržišta, te nastoji cijene roaminga postupno približiti cijenama na domaćoj razini. Ta ista Regulacija primjenjivat će se i u Hrvatskoj od dana stupanja Hrvatskoj u EU. Iz toga proizlazi da će turisti iz EU koji dođu u Hrvatskoj za pozive unutar EU plaćati nižu cijenu, kao što će i hrvatski korisnici kada odu u druge zemlje EU plaćati niže cijene za pozive unutar EU“, ističu u HAKOM-u.

Osim snižavanja cijena, o čemu možete čitati ovdje, ( /telekomunikacije/snazan-pad-cijena-telefoniranja-u-inozemstvu-podatkovni-promet-u-sunovratu ) ova Regulacija također propisuje obveze transparentnosti prema krajnjim korisnicima u smislu automatskog obavješćivanja korisnika o cijenama roaminga u dotičnim zemljama u trenutku ulaska korisnika u tu zemlju, kao i obavješćivanje korisnika o postignutoj potrošnji u podatkovnom roaming prometu te obustavljanje ove usluge nakon prelaska određenih limita.

No, osim gore navedenih mjera ograničavanja cijena roaminga i obveza transparentnosti, EK po prvi puta Roaming III regulacijom uvodi tzv. strukturne mjere koje bi trebale dovesti do povećanog tržišnog natjecanja na tržištu roaminga.

„Jedna od tih strukturnih mjera je davanje veleprodajnog pristupa davateljima usluga roaminga koja će se u Hrvatskoj primjenjivati od 1.7.2013. godine , a u EU se primjenjuje od 1.1.2013. godine. Druga strukturna mjera je obveza odvojene prodaje roaming usluga od usluga u domaćem prometu koja će se primjenjivati u EU i u Hrvatskoj od 1.7.2014. godine“, objašnjavaju u HAKOM-u.

Navedeno znači da će korisnici u Hrvatskoj od 1.7.2014. godine moći imati jednog davatelja mobilnih usluga za usluge u domaćem prometu, a drugog davatelja usluga roaminga. Ovo će naravno biti moguće ako u se u Hrvatskoj pojavi davatelj usluga koji će biti zainteresiran i koji će imati isplativ poslovni plan za davanje usluga roaminga.URL članka Roaming će se prodavati posebno