Optima Telekom jedan od ključnih igrača za WiFi4EU

I dok se čeka početak prodaje Optima Telekoma koji najjači domaći telekom Hrvatski Telekom mora pokrenuti, predsjednik Uprave Optimaa Telekom Boris Batelić  ističe za ICTbusiness.info kako su prošle godine nadogradili svoju mrežu, sudjelovali kao jedan od ključnih igrača u izgradnji WiFi4Urješenja u sklopu velikog projekta Europske unije.

Batelić ističe kako su i ključni financijski rezultati pratili takve napore kompanije. Pritom treba spomenuti kako HT može upravljati Optima Telekomom još samo godinu dana jer je tako odlučeno tijekom provedbe predstečajne nagodbe.

Kakva je za vas bila 2019. godina?

Za Optima Telekom 2019. godina je bila uspješna. Rezultati s kraja trećeg tromjesečja, u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju da smo tijekom godine rasli u svim ključnim segmentima - ukupnim prihodima, EBITDA i EBITDA marži. Uz to, ispunili smo očekivanja u svim projektima koje smo definirali kao ključne. U rezidencijalnom segmentu značajan rast vidljiv je u broju korisnika i prihodima od multimedijalnih usluga. Dok ćemo u poslovnom segmentu 2019. pamtiti kao godinu u kojoj smo snažno ulagali u usluge izgradnje javnih Wi-Fi mreža.

Najvažniji projekt na tom području je WiFi4EU. Riječ je o ponudi koja je nastala kao odgovor na inicijativu kojom Europska komisija financira izgradnju javnih Wi-Fi mreža u gradovima i općinama diljem Europe. U sklopu našeg WiFi4EU rješenja, hrvatskim općinama i gradovima ponudili smo kompletnu uslugu - po sistemu ključ u ruke. To znači da za klijente rješavamo sve što je povezano s javnom Wi-Fi mrežom, od pristupa internetu, dokumentacije, podrške do nadzora i održavanja. Tijekom godine potpisali smo gotovo 40 ugovora od čega smo skoro trećinu i realizirali. Svi ti realizirani ugovori odnosno izgrađene javne  Wi-Fi mreže, prije puštanja u promet, prošle su stroge kontrole Europske komisije što svjedoči kvaliteti koju smo isporučili.

Iz aspekta mreže, u 2019. godini smo proveli integraciju novog Internet čvorišta u mrežu Optima Telekoma opremljenog 100Gb/s sučeljima, što omogućuje međupovezivanje s transportnim mrežama i mrežama drugih operatora višestrukim 100Gb/s kapacitetima.

Uz sve ovo, ozbiljno smo započeli niz internih aktivnosti poboljšanja korisničkog iskustva. Također, prvi smo operator koji je ponudio aplikaciju putem koje članovima omogućujemo povoljniju kupovinu na prodajnim mjestima i web shopovima naših partnera u cijeloj Hrvatskoj.

Što očekujete od 2020. godine?

U 2020. godini planiramo nastaviti s pozitivnim trendom iz prethodne godine. Ključne projekte koje smo započeli u 2019. godini razvijat ćemo i dalje, a planiramo i brojne nove.  U poslovnom segmentu fokus će biti na Smart City rješenjima, u tom smjeru već smo napravili značajne korake. Ipak, poseban naglasak u 2020. godini stavljamo na poboljšanje korisničkog iskustva jer vjerujem da je to područje u kojem možemo puno postići.URL članka Optima Telekom jedan od ključnih igrača za WiFi4EU