Nokija će izgraditi 5G mrežu za Vodafone na Novom Zelandu

Nokia se može pohvaliti odličnim poslom na Novom Zelandu, gdje je uspjela sklopiti partnerstvo s Vodafonom. Ono se tiče mobilne mreže pete generacije (5G) i posebno je značajno jer je prvo komercijalno za Nokiju, koja se inače “kreće” u poslovnom dijelu mrežnih sustava i opreme.

Ukratko, finski gigant će opskrbljivati i integrirati 5G mrežu za Vodafone na Novom zelandu, koja će krenuti s radom krajem 2019. i to u gradovima Auckland, Wellington, Christchurch i Queenstown. Partnerstvo podrazumijeva Nokijinu AirScale radio pristupnu mrežu (eng., radio access network), clout-native jezgru i usluge koje se tiču samog dizajna.

"Uzbuđeni smo što imamo priliku surađivati s Vodafonom na Novom Zelandu i u toj zemlji omogućiti 5G. Partneri smo s Vodafonom više od 20 godina i ovime širimo našu suradnju. Njome ćemo kreirati povezanije društvo i nadamo se da će korisnici biti zadovoljni onime što će dobiti", istaknuo je Tommi Uitto, predsjednik Mobile Networks u Nokiji.

Naravno, Vodafone dijeli jednako oduševljenje zbog suradnje s poznatim mu partnerom.

"Ponosni smo što ćemo ponovno biti prvi koji Novozelanđanima donosimo novu tehnologiju. Takav je slučaj bio s 2G, 3G, 4G i bit će s 5G. Zato smo posebno uzbuđeni što to možemo u suradnji s Nokijom", rekao je Tony Baird, direktor tehnologije u Vodafoneu.

Iako se to nigdje ne spominje, Nokia je uspjela do ovog posla stići ponajprije jer Huawei više nije dobrodošao na Novi Zeland, koji se priklonio politiku Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije. Samim time, jedan od najvećih konkurenata tog kineskog proizvođača dobio je povijesnu priliku.

A s vremenom će i u drugim zemljama konkurenti profitirati od nedaća s kojima se suočava najjali "igrač" na 5G tržištu. Time će se situacija na tržištu donekle uravnotežiti. Samo, nažalost, razlog za to nije i uravnotežena kvaliteta već zabrane rada, a to u konačnici i nije poticajno...URL članka Nokija će izgraditi 5G mrežu za Vodafone na Novom Zelandu