Njemačka još uvijek nije donijela konačnu odluku za sudjelovanje Huaweija u izgradnji 5G mreža

Njemačka još uvijek nije donijela konačnu odluku o ulozi Huaweija u izgradnju 5G infrastrukture na njenom teritoriju. Oko tog pitanja traju žestoke rasprave u Bundestagu, posebno nakon što je kancelarka Angela Merkel dozvolila strožu provjeru dobavljača opreme za 5G odašiljače i ostale telekomunikacijske mreže.

Naime, koalicija Kršćansko-demokratske unije (CDU) te Zelenih i Socijaldemokratske stranke (SPD) protivi se Huaweiju i ne želi ga u Njemačkoj. Naravno, razlozi su različiti. Dok CDU stoji uz američku politiku oko špijunaže i 5G mreža, Zeleni i SPD ne žele kinesku kompaniju u Njemačkoj zbog odnosa kineskih vlasti prema disidentima i u Hong Kongu i Ujgurima.

Naravno, njemačke kompanije protive se takvim odlukama pa lobiraju za Huawei, ne samo jer može najbrže izvesti potrebne radove na 5G mrežnoj infrastrukturi, već i zato što strahuju od kineske osvete. Naime, moguće je da će i Kinezi posegnuti za osvetom pa isključe njemačke kompanije iz raznih projekata na svom tlu.

No, problemi su i u troškovima jer postojeću 4G infrastrukturu treba mijenjati s 5G i dugoročni planovi uključivali su Huawei u te planove, što se promijenilo s krajem prošle godine, ali kroz ovu godinu postajala je nada da zabrane možda neće biti. Tako nagla promjena samo bi Deutsche Telekom mogla stajati 3,5 milijardi američkih dolara. A to je godišnji profit te kompanije. Iz tog kuta je jasno zašto žele Huawei uz sebe.

Sve to uzima se u obzir, nude se alternativna rješenja i bit će zanimljivo vidjeti u kojem smjeru će Njemačka otići. Nekako djeluje da će u smjeru potpune zabrane poslovanja za Huawei, no iznenađenja su itekako moguća.

Treba imati na umu i da nije ovo baš potpuno njemačka odluka. Europske vlade mijenjaju odnos prema dobavljačima nakon pritiska iz SAD-a gdje tvrde da Huawei predstavlja sigurnosnu prijetnju budući da su, između ostalog, kineske kompanije i građani po zakonu dužni pomagati državi u prikupljanju obavještajnih podataka. Tako nešto teško je ignorirati...URL članka Njemačka još uvijek nije donijela konačnu odluku za sudjelovanje Huaweija u izgradnji 5G mreža