Nastavlja se rast potrošnje podatkovnog pometa

Telekom operaterima u vrijeme velikog rasta multimedije drastično se nastavlja rast potrošnje podataka. Prije svega se to odnosi na mobilni podatkovni promet koji je u posljednjem kvartalu prošle godine, prema najnovijim podacima domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a porastao čak 93,73 posto na godišnjoj razini na čak 55,1 milijuna GB prenesenih podataka.

Zanimljivo, zbog sezonalnosti koju osjećamo zbog turističke sezone ipak je to manje za čak 16,57 posto u odnosu na prethodni kvartal odnosno treći kvartal 2018. godine.

Ako se pak pogleda potrošnja ona je nastavila rasti u segmentu nepokretnog pristupa i dosegla je 285 milijuna GB-a što je rat san godišnjoj razini od 21 posto, dok je u donosu na kvartal prije rast svega 1,55 posto. Tu treba uzeti u obzir kako je sve veći broj korisnika na IPTV platformama koje podosta troše podatkovnog prometa.

Niti kod fiksnog niti kod mobilnog pristupa ne treba zaboraviti niti OTT igrače i to prije svega YouTube, Netflix, ali i društvene mreže Facebook, Snapchat i mnoge messenger platforme kao što su WhatsApp, Viber ali i Skype i naravno opet Facebook. Oni zbog toga je korisnici vole video troše jako veliki dio podatkovnog prometa.URL članka Nastavlja se rast potrošnje podatkovnog pometa