MWC 2017: Stiže 5G standard

Uoči sajma Mobile World Congress u Barceloni na kojem će ponovno jedna od ključnih tema biti 5G mreže velikih brzina i iznimno malog odziva Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) objavila je još jednu u nizu radnih verzija 5G standarda koji bi trebao omogućiti sasvim novu upotrebu mobilnih telekomunikacijskih mreža.

Prema onome što piše u novom dokumentu ITU-a 5G mreže, prema standardu ITU-a, će trebati imati downlink propusnosti najmanje 20 Gbps (4G LTE nudi 1 Gbps), te uplink od 10 Gbps. Te brzine će se dijeliti s drugima korisnicima, a prema planu podržavat će spajanje i do milijun uređaja na području od jednog kvadratnog kilometra. Time se otvara mogućnost za IoT uređaje, ali i mnoge kućanske uređaje, automobile. Kako predviđa novi ITU standard bit će po uređaju omogućene maksimalne brzine 100 Mbps za download i 50 Mbps za upload. Latencija, odnosno brzina odziva mreže bit će vrlo mala.

Kako bi se omogućile velike brzine prijenosa i primjerice kod vlakova planirano je da će se omogućiti 5G mreže do 500 km/h bez da izgube signal.

 URL članka MWC 2017: Stiže 5G standard