Mogu li Ubuntu, Firefox i Jolla ugroziti dominaciju Androida i iOS-a

Alternativni operativni sustavi za pametne telefone Ubuntu, Firefox i Jolla pokušavaju vrlo opasno konkurirati trenutno najdominantnijim sustavima Appleovom iOS i Googleom Androidu, od kojih ovaj posljednje suvereno vlada tržištem jer se Google dogovorio s velikim proizvođačima poput Samsunga, LG, HTC-a i drugih da u svoje pametne telefone ugrađuju upravo Android.

S druge strane, kako je gotovo svima poznato, Apple se i dalje oslanja na iznimnu snagu svoga branda, no mora se priznati kako gubi bitku s Androidom. Sve to ide u prilog Ubuntu, Firefox OS-u i Jolla operativnom sustavu.

Tu ulaze Ubuntu, jedna inačica Linuxa, Firefox OS i Jolla za pametne mobilne telefone, ali ne one u najskupljoj klasi, već u klasi uređaja koji će biti mnogo pristupačniji i cjenovno u rangu jeftinih uređaja što i za operatere, proizvođače i poglavito korisnike znači da će tržište pametnih telefona dobiti snažan rast.

Naime, kako tvrde analitičari, postoje za pametne telefone još uvijek vrlo velika i neotkrivena tržišta gladna novih telefona, prije svega onih pametnih s mnoštvom mogućnosti poglavito najrazličitijim novim oblicima mobilnog plaćanja i tu se prije svega misli na Afriku, ali i Indiju i Kinu.

Firefox OS oslanja se na HTML5 novi standard za web i zapravo je riječ o operativnom sustavu koji će funkcionirati poput „velikog web browsera i sustava za upravljanje aplikacijama“. Mozilla koja stoji iza Firefox OS-a objavila je kako je dobila podršku 17 operatera i to América Móvil, China Unicom, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Whampoa's Three Group, KDDI, KT, MegaFon, Qtel, SingTel, Smart, Sprint Nextel, Telecom Italia, Telefónica, Telenor, TMN i VimpelComa.

Možda je čak i važnija podrška proizvođača tako da je Mozilla dobila podršku i od tvrtki poput ZTE, LG, Huawei, TCL's Alcatel i Sony Mobile Communications koji su neki od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona.URL članka Mogu li Ubuntu, Firefox i Jolla ugroziti dominaciju Androida i iOS-a