Mobilne mreže moraju odgovoriti potrebama korisnika

Upravljanje zadovoljstvom korisnika, njihovim iskustvo kod glasovne, SMS ili podatkovne komunikacije prije nekoliko godina za telekom operatere nije bilo previše važno, no taj se trend posljednjih godina ubrzano mijenja, ističe Jarmo Hakkinen, direktor odjela Nokia Siemens Networksa zaduženog za mobilne mreže nove generacije.

Prema njegovim riječima dolaskom nove generacije mobilnih mreža LTE (Long Term Evolution) mobilni telekom operateri žele zaista odmah ponuditi korisnicima najbolje moguće iskustvo korištenja brzih mreža. Spomenimo da se telekom operateri kod uvođenja LTE-a upravo i hvale time da su to mreže koje mobilno surfanje, pristup filmovima, streaming, donose na sasvim novoj razini.

„Nova rješenja koja se nude na tržištu omogućuju telekom operaterima da prate navike korisnika, odgovore na njegove potrebe i donesu upozorenje ako postoji zagušenje mreže, ako postoje prekidi u prijenosu podataka. To je danas najvažnije jer informacije dolaze u realnom vremenu i telekom operateri mogu prilagoditi rad mreže takvom novom korisničkom ponašanju“, objašnjava Hakkinen.

Privatnost podataka korisnika iznimno je važna kod ovih sustava, jer se ona nikako ne smije ugroziti, ističe Hakkinen i pojašnjava da se prikupljeni podaci odnose samo na način korištenje mreže, dostupne brzine bez ikakvog zadiranja u same podatke koje korisnici skidaju s Interneta. Kao primjer ističe sustav koji omogućuje da pojedine bazne stanice postanu mali hubovi za distribucija informacija jer u nekoj poslovnoj četvrti podaci koje korisnici često koriste mogu biti spuštene na samu baznu stanicu i računalo koje je tu ugrađeno kako bi se izbjegla zagušenja mreže. „Odnosi se to na najčešće update aplikacija za pametne telefone i druge slične sadržaje“, objašnjava Hakkinen.

Mreže nove generacije omogućuju mnogo brži odziv, ali i brzine prijenosa što korisnicima donosi mnogo kvalitetnije iskustvo u mobilnom igranju, prijenosu podataka kod usluga kao što su „video on demand“, a društvene mreže donijele su da se dijeli sve više fotografija i video zapisa što znači da „podatke“ guramo prema mreži. Upravo je to, smatra Hakkinen, ključna promjena u mobilnim komunikacijama da smo iz svijeta skidanja podataka došli u svijet slanja informacija s pametnih telefona i tableta na mrežu.

Na mjestima gdje dolazi do zagušenja mreže, telekom operateri moraju imati rješenje za takve probleme, ističe Hakkinen i dodaje kako ga treba tražiti u kombinaciji mobilnih i WiFi mreža što je jedno od rješenja koje Nokia Siemens Networks može ponuditi na tržištu upravo za mjesta poput poslovnih prostora i zgrada, shopping centara.URL članka Mobilne mreže moraju odgovoriti potrebama korisnika