Manje fiksnog, više mobilnog prometa, podatkovni u snažnom rastu

Prošla godina na telekomunikacijskom tržištu, barem ako je suditi po podacima Državnog zavoda za statistiku, nastavljena je trenom smanjenja fiksnog u odnosu na mobilni telekomunikacijski promet, no snažno raste podatkovni promet.

Kao što je i za očekivati rastom broja tableta i pametnih telefona na važnosti za telekom operatere, ako što je to uostalom i svjetski trend ima širokopojasni pristup internetu. Podaci DZS-a govore da je tako ukupan ( /telekomunikacije/raste-glad-za-mobilnim-prometom ) podatkovni internetski promet u 2012. dosegao 240 milijuna gigabajta (GB) i bio je za 22,4 posto veći nego u 2011. godini.

Nadalje, podaci DZS-a pokazuju kako je u 2012. godini u fiksnoj telekomunikacijskoj mreži zabilježeno smanjenje potrošenih minuta za 15,5 posto, na 3,87 milijardi minuta. Znakovito je, tvrde analitičari DZS-a, da je pad samo u četvrtom tromjesečju lani iznosio nešto više od 20 posto.

Istodobno, u fiksnoj je mreži u prošloj godini u odnosu na 2011. u unutarnjem prometu zabilježeno smanjenje za 15,6 posto, a u međunarodnom prometu za 13,5 posto.

Nasuprot tome, u mobilnim mrežama bilježi se rast u donosu na prethodnu godinu 13,1 posto, na 6,95 milijardi potrošenih minuta. Podaci za posljednji prošlogodišnji kvartal mnogo su bolji, tako da smo u zadnja tri mjeseca prošle godine telefonirali na mobitelima čak više i potrošili 19,1 posto više minuta.

Kako tvrde u DZS-u, rast prometa u mobilnoj mreži u prošloj je godini isključivo posljedica rasta prometa u unutarnjem prometu. Tako je gledajući cijelu prošlu godinu porast na domaćoj potrošnji veći za 13,3 posto. Međunarodno smo ipak manje telefonirali, no to se sve možda promjeni ulaskom u EU ( /telekomunikacije/roaming-ce-se-prodavati-posebno ), pa je rast malenih 5,7 posto.

U segmentu poruka, broj SMS poruka povećan je 11,1 posto na 3,25 milijardi poruka, dok se su MMS odnosno multimedijalne poruke pale za 0,9 posto na 22,8 milijuna. To je itekako razumljivo jer rast broja pametnih telefona ukida potrebu za MMS porukama jer imamo e-mail, komunikaciju na društvenim mrežama.URL članka Manje fiksnog, više mobilnog prometa, podatkovni u snažnom rastu