Kreće 5G u Hrvatskoj - telekomi i ministarstvo jako zadovoljni

Nakon što je Vlada na svojoj današnjoj sjednici donijela odluku o tome da Osijek bude prvi 5G grad upitali smo domaće telekom Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska kako oni gledaju na uvođenje nove generacije mobilnih mreža i što žele kada je riječ o mrežama u koje se polažu velike nade jer donose visoke brzine i jako mali odziv mreže što donosi mnoštvo sasvim novih primjena.

Podržavamo odluku Vlade o odabiru Osijeka, jednog od središta IT-ja u Hrvatskoj, kao prvog hrvatskog 5G grada, što će IT i široj poslovnoj zajednici omogućiti unaprjeđenje razvoja i poslovanja, ističu iz najjačeg domaćeg telekom operator Hrvatskog Telekoma.

„Brza implementacija novih mobilnih tehnologija, uključujući i 5G, iznimno je važna, ne samo zbog dramatičnog rasta korištenja mobilnog pristupa Internetu, već i zbog stvaranja preduvjeta nove industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj“, ističu iz HT-a.

Tijekom provedbe projekta modernizacije mobilne mreže, Hrvatski Telekom je već postavio preduvjete za 5G mrežu, kako u gradu Osijeku, tako i na području cijele Hrvatske, pojašnjavaju iz ovog telekoma i ističu da  Hrvatski Telekom trenutno ima osam lokacija  u Osijeku već pripremljenih za 5G mrežu gdje se vrše tehnička testiranja.

„Razvijamo i njegujemo dobre odnose s osječkom IT zajednicom čemu svjedoči i suradnja s osječkim startup-om Orqa s kojim smo u rujnu prošle godine demonstrirali prvi video prijenos putem 5G mreže u ovom dijelu Europe.

Sigurno je da ćemo biti potpuno spremni za komercijalizaciju nove tehnologije čim se za nju stvore investicijski i regulatorni uvjeti, u prvom redu kroz definiranje okvira naknada za radiofrekvencijski spektar za koje se nadamo da će ubrzati, a ne zakočiti uvođenje 5G-a u Hrvatsku“, ističu iz HT-a.

Kao tehnološki lider i inovator, A1 Hrvatska pozdravlja odluku Vlade o proglašenju grada Osijeka prvim 5G gradom, sukladno akcijskom planu Europske unije 5G za Europu. Ova strateška odluka iznimno je važna za Hrvatsku jer će otvoriti vrata Industriji 4.0 odnosno omogućiti još snažniji razvoj ICT industrije, start-up zajednice, poljoprivrede, turizma i gospodarstva općenito kroz najmodernije tehnologije.

„A1 Hrvatska spremna je implementirati mrežu nove generacije za prvi 5G grad, što smo potvrdili mnogim konkretnim primjerima. Prvi smo u Hrvatskoj demonstrirali mogućnosti 5G mreže s brzinama od 20 Gbps. Uz najmoderniju tehnologiju, naši stručnjaci već nekoliko godina rade na digitalizaciji Hrvatske. Pripreme za cjelovito uvođenje 5G mreže odrađene su prema najvišim standardima kvalitete prema kojima pružamo sve usluge. Izvrsnost postojeće mobilne i fiksne mreže kao najboljih u Hrvatskoj potvrdilo je neovisno, međunarodno P3 mjerenje. U svakom trenutku, bili smo spremni ispuniti uvjete Digitalne agende 2020. Konačni 5G koncept koji će se implementirati ovisit će o potrebama i dogovoru s gradom Osijekom“, ističu iz A1 Hrvatska.

Potencijal je velik pa je želja imati što više zainteresiranih subjekata za prikaz važnosti 5G-a u razvoju zdravstva, edukacije, ICT-a, otvaranja radnih mjesta kroz digitalizaciju društva, automatizaciju i robotizaciju industrijske proizvodnje te razvoj smart city, pojašnjavaju iz A1 Hrvatska.

„Komercijalni rad može se očekivati odmah nakon alokacije 5G spektra što bi moglo biti sredinom godine. Fixed Wireless sigurno je jedan od prvih primjena 5G-a i sigurno će biti demonstriran na području gdje trenutno nema adekvatnog fiksnog rješenja za pristup internetu. Pokrivanje mrežom nove generacije nije povezano samo s ovom odlukom Vlade, nego i s odlukom o dodjeli 5G radiofrekvencijskog spektra koju donosi HAKOM. Ova odluka treba voditi računa o ravnoteži između cijene za korištenje radiofrekvencijskog spektra, obveza pokrivanja i visokih troškova implementacije 5G-a te nužnosti ubrzanog uvođenja 5G-a i razvoja širokopojasnog pristupa internetu i povezivosti kao dio DESI indeksa (Indeks digitalnoga gospodarstva i društva)“, ističu iz A1 Hrvatska.

Svakako je zajednička gradnja bitna u smanjenju troškova, dodaju iz A1 Hrvatska i zaključuju da je to inače uobičajena praksa gradnje pokretne elektroničke komunikacijske infrastrukture koja je dodatno potencirana od Europske komisije, kako kroz Direktivu o smanjenju troškova gradnje i podržana našim zakonom tako i kroz novi Europski zakonik o elektroničkim komunikacijama čiju implementaciju u hrvatsko zakonodavstvo očekujemo u ovoj godini.

Tele2 je sudjelovao u radu Stručne radne skupine, u kojoj su HAKOM, nadležno Ministarstvo i svi operateri zajednički radili na odabiru prvog 5G grada u Hrvatskoj. U skladu sa zaključcima te radne skupine, Tele2 planira u Osijeku, uz aktivnu podršku lokalne zajednice, uspostaviti inicijalnu pokrivenost 5G mrežom za koju bi država trebala osigurati dostupnost spektra u 3,5 GHz frekvencijskom području. Zaključak koji je danas na svojoj sjednici prihvatila Vlada RH je tako i potvrda aktivnosti koje je ta radna skupina provodila tijekom 2019. godine.

„Sva usklađenja između operatera, akvizicija spektra te sama izgradnja ovisit će i o drugim elementima o kojima se razgovaralo i još uvijek se razgovara unutar radne skupine kao i relevantnim ministarstvima. Ovisno o zaključcima tih razgovora te potezima države radi osiguravanja pozitivne investicijske klime, osigurat ćemo i odgovarajuću pokrivenost pa samim time i adekvatne usluge na području Osijeka“, objašnjavaju na upit ICTbusiness.info iz Tele2.

Iz Tele2 Hrvatska napominju kako je ovo tek prvi korak Vlade RH prema široj digitalizaciji društva i poticanja gospodarstva na osnovu 5G tehnologije, u skladu s 5G za Europu – Akcijskim planom Europske Komisije i Strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu.

„Očekujemo i daljnje Vladine odluke koje će osigurati investicijsku klimu u kojoj će operateri investirati u odgovarajuću količinu radiofrekvencijskog spektra i opremu u svrhu osiguravanja odgovarajuće pokrivenost 5G mrežom za područje Republike Hrvatske. Prema trenutnim najavama HAKOM bi trebao započeti postupak dodjele potrebnog spektra za 5G u drugoj polovici 2020. godine te očekujemo da će se do tada ispuniti pretpostavke za investicije u 5G mrežu“, ističu iz Tele2.

Iz ministarstva mora, prometa i infrastrukture ističu da su u ožujku 2019. godine, putem Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, pozvani su svi hrvatski gradovi na iskazivanje interesa za kandidaturu za 5G grad. Nakon zaprimljenih iskaza interesa gradova Bjelovara, Karlovca, Osijeka i Rijeke, kao i analize prednosti i nedostataka koja je obuhvatila teritorijalnu veličinu, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije, Stručna radna skupina predložila je grad Osijek za prvi veliki grad u kojem će se izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

Određivanje grada Osijeka kao prvog hrvatskog 5G grada, u sinergiji s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, značajno će pridonijeti razvoju istočnog dijela Republike Hrvatske.

„Domaći operatori pokretnih komunikacija iskazali su spremnost na zajedničku izgradnju i uvođenje 5G infrastrukture i usluga u gradu Osijeku. Upravo sudjelovanje i suradnja svih triju operatora nužni su kako bi se svim korisnicima usluga omogućio pristup novoj tehnologiji bez potrebe za promjenom operatora, te kako bi se ostvario što veći broj 5G primjena. Tako omogućit će se uspješno uvođenje 5G tehnologije u gradu Osijeku, kao svojevrsni pilot-projekt za uvođenje ove nove tehnologije na cijelom području Republike Hrvatske“, ističu u ministarstvu.URL članka Kreće 5G u Hrvatskoj - telekomi i ministarstvo jako zadovoljni