Korejski SK Telecom i sveučilište POSTECH razvili novu antensku tehnologiju za 5G mreže

Korejski SK Telecom i sveučilište znanosti i tehologije Pohang (POSTECH) razvili su antentsku tehnologiju za mobilne mreže pete generacije (5G) kako bi poboljšali kvalitetu ultra visokog frekvencijskog opsega od 28GHz u 5G mrežama.

Uspjelo se to kontrolom električnih karakteristika antene, zbog čega je kvaliteta visoke frekvencije netaknuta. A to je iznimno bitno jer kad se radi o 28GHz u 5G, treba znati da je ona iznimno osjetljiva. Toliko da ovisi o kutu držanja pametnog telefona ili pomicanju glave dok se razgovara na njega. Samim time, bilo bi nespretno i beskorisno imati 5G ako ne može nadići takvu prepreku.

I suradnja prestižne obrazovne institucije s moćnim domaćim telekomom nadišla ju je i 5G će stanovnicima Južne Koreje stići u najboljem mogućem obliku. Zapravo, oni se neće ni morati opterećivati detaljima kao činjenica da se komponente za "hvatanje" tako visoke frekvencije moraju smjestiti u manji prostor no one za LTE. Srećom, SK Telecom i POSTECH to su već uzeli u obzir tijekom testiranja i komercijalna uporaba 5G neće kaskati.

Također, SK Telecom u suradnji s KT i LG Uplus priprema taj komercijalni segment već za ožujak ove godine. Dakle, to što se suspendiralo Huawei još u rujnu prošle godine nije naštetilo razvoju nove tehnologije. Zapravo to i nije čudno, Samsung je poprilično aktivan na 5G tržištu, razvoju tehnologije i uz sve je prilično blizak sa SK Telecomom.

Time se zapravo dobiva jasna slika truda Samsunga i LG-a da već na Mobile World Congress sajmu u Barceloni krajem veljače predstave 5G pametne telefone. Ako nigdje, u domovini će imati publiku za njih. Taj dio je zanimljv i zato što se isprva to planiralo učiniti u svibnju ili lipnju. Naravno, detalji nisu poznati, ali već je velika stvar što stižu na tržište.

Dokaz je to koliko će 5G pokrenuti svaki segment industrije na bolje.URL članka Korejski SK Telecom i sveučilište POSTECH razvili novu antensku tehnologiju za 5G mreže