Komisija i telekomunikacijski operateri udružili snage u borbi protiv koronavirusa

U sklopu borbe protiv koronavirusa, povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton održao je videokonferenciju s direktorima europskih telekomunikacijskih poduzeća i udruženja mobilnih telekomunikacijskih operatera. Raspravljali su o otpornosti mreže i razmjeni anonimiziranih metapodataka za potrebe modeliranja i predviđanja širenja virusa.

Povjerenik je također istaknuo potrebu za zaštitom najranjivijih potrošača, uključujući mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća koja imaju poteškoće s plaćanjem računa. Ističući važnost telekomunikacija u ovim teškim vremenim Breton je naglasio ključnu ulogu telekom sektora.

„Telekomunikacijski operateri imaju ključnu ulogu u pružanju potpore europskim građanima i poduzećima u dosad nezabilježenoj situaciji. Posvećeni su zaštiti neometanog funkcioniranja otvorenog interneta i praćenju te sprječavanju zagušenja. To je dobra vijest za sve Europljane“, ističe Breton.

Direktori su pozdravili pozitivan odgovor pružatelja sadržaja na poziv Komisije na smanjenje opterećenja na mreži te su izvijestili o znatnim poboljšanjima. Raspravljalo se i o potrebi za prikupljanjem anonimiziranih mobilnih metapodataka kako bi se pomoglo u analizi širenja koronavirusa u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka i zakonodavstvom o e-privatnosti. Nadalje, obje su strane istaknule važnost zaštite mreže od kibernapada i najavile daljnju raspravu.URL članka Komisija i telekomunikacijski operateri udružili snage u borbi protiv koronavirusa