Istraga: Smije li se zabraniti otključavanje telefona

Krajem siječnja ove godine u SAD-u je na snagu stupio zakon prema kojem je zabranjeno otključavati nove pametne telefone kupljene kod telekom operatera, za što im može prijetiti kazna zatvora do čak 5 godina i globa od 500 tisuća dolara.

Kako je istaknuo predsjednik Federal Communication Commission (FCC) Julius Genachowski kako će ispitati ovaj po mnogima kontroverzni zakona koji je već toliko uspio revoltirati korisnike mobilnih telefona da je pokrenuta i Internet peticija u kojoj je prikupljeno više od 130 tisuća potpisa, naravno pogađate putem Interneta. Bilo je dovoljno samo 100 tisuća da se prisili administracija predsjednika Baracka Obame i Bijela kuća na reakciju, a komentari koji su se mogli čuti su zaista porazni.

„Lakše je izazvati reakciju Bijele kuće i samog predsjednika Obame u ovom slučaju, nego natjerati kongresmene da vas poslušaju“, može se pročitati u gnjevnim komentarima korisnika.

Predsjednik FCC-a Genachowski smatra da ovakav zakon može smanjiti tržišno natjecanje, inovativnost, te onemogućiti korisnicima mogućnost odabira, što prema njemu može biti problem za cijelu industriju.

Dosad su telefoni, odnosno mogućnost njihova otključavanje bili regulirani zakonom iz 1998. Digital Millennium Copyright Act (DMCA) prema kojem je Library of Congress imala pravo staviti izvan jurisdikcije određene uređaje što je i učinila s telefonima, no kada je takva odluka istekla u listopadu prošle godine nije ponovljena odluka od prije šest godina.

Postavlja se pitanje koja se to autorska prava štite, na koji je način moguće onemogućiti velikim telekomima da vrlo detaljnim ugovorima vežu svoje korisnike na dvije godine, smatraju tvorci peticije. Zvuči li vam možda poznato. Sada se samo čeka odgovor i reakcija predsjednika Obame.URL članka Istraga: Smije li se zabraniti otključavanje telefona