Investicije u LTE i dalje vrlo snažne usprkos dolasku 5G

Iako je mobilna mreža pete generacije (5G) ne samo pred vratima već u nekim dijelovima svijeta u upotrebi, ulaganja i razvoj LTE tehnologije, odnosno, 4G mreža, ne jenjava. Dapače, prema istraživanju provedenom od strane 5G Americas grupacije, 4G se ubrzano širi.

Primjerice, samo u drugom kvartalu ove godine je uspostavljeno više od 250 milijuna novih LTE konekcija, što najbolje potvrđuje koliko je aktualna i uskoro prethodna generacija još uvijek aktualna. Razlog za tako nešto je poprilično jednostavan - LTE je postao iznimno jeftin u vremenu kad 5G kreće u "osvajanje tržišta".

Samo istraživanje, treba naglasiti, tiče se samo sjeverne i Latinske Amerike te Kariba, ali s obzirom da je na ta dva kontinenta tolika "navala" na LTE, jasno je da u ostatku svijeta nije bitno drugačije. Primjerice, prvenstveno se to odnosi na zemlje u razvoju, kao i one manje bogate u prosjeku. S obzirom na sve jeftiniji LTE, on se u njima ubrzano širi.

Pa tako, dok je u sjevernoj Americi LTE rast na 14 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u Latinskoj Americi i karipskom području je situacija bitno drugačija pa se bilježi rast od 32 posto. Razlozi su također jednostavni, u sjevernoj Americi na jednu osobu dolazi 1,44 LTE konekcija pa prostora za rast baš i nema.

Trajat će ovako nešto još barem dvije godine, kad će prostor za LTE širenje nestati i u zemljama koje su ga prigrlile tek sad na adekvatn način. Zato će 5G nastaviti rast kroz naredne godine, nezaustavljivo. Vjerojatno brže no LTE, koji je od predstavljanja 2010. pa do danas stigao do 4,7 milijardi konekcija. Istovremeno, predviđa se da će 5G do 2023. biti na 1,3 milijarde konekcija, što je svega 13 posto svih konekcija diljem svijeta.

Također, do 2025. bi brojka trebala stići do 3,5 milijarde, a nakon toga će rasti još i brže pa do 2027. vjerojatno bude premašen uspjeh koji je LTE postigao sa svojih 4,7 milijardi konekcija u nutar devet godina koliko postoji na tržištu.URL članka Investicije u LTE i dalje vrlo snažne usprkos dolasku 5G