IDC: Pametni telefoni preuzimaju primat

Najnovije istraživanje jedne od najvećih svjetskih analitičkih kuća IDC-a pokazuje kako će ove godine po prvi put prodaja pametnih telefona nadmašiti prodaju svih onih drugih. Prema njihovim podacima pametnih telefona ove godine bi trebalo biti prodano više od 900 milijuna.

Naravno najuspješniji će, prema istome istraživanju biti telefoni bazirani na Googleovom Android operativnom sustavu, prije svega oni iz Samsunga, nakon njih slijed Apple sa svojim iPhone pametnim telefonima gdje se očekuje da će poticaj dati skori izlazak iPhone 5s.

Procjene IDC-ovih analitičara govore kako će vrlo uspješna biti i Nokia nakon što se odlučila za Windows Phone 8 operativni sustav jer ga Microsoft snažno gura na tržište. Uz to, Kina bi trebala postati jedno od najvećih svjetskih tržišta što će značajno utjecati i na rast kineskih proizvođača.

Naime, na CeBIT-u smo imali prilike vidjeti vrlo jeftine pametne telefone i tablete kineskih proizvođača koji jako podsjećaju na velike svjetske brandove i kojima se cijena kreće oko 70-80 eura, ali u količinama od 3000 komada što je iznimno jeftino, a tableti pametni telefoni se onako na prvi pogled i rad čine sasvim korektni.

Većina ih ima dual-core procesore, Android operativni sustav, tako da ne zaostaju za srednjom klasom uređaja na tržištu.URL članka IDC: Pametni telefoni preuzimaju primat