Huawei protiv švedskog regulatora

„Žao nam je što je PTS odlučio nastaviti aukciju kojoj se Huawei protivi. Ozbiljna kršenja legitimnih prava i interesa Huaweija, kao i značajne pravne nesigurnosti još uvijek nisu razriješene. Huawei i jedan lokalni telekom operater prethodno su podnijeli odvojene žalbe upravnom sudu u Stockholmu da poništi odluku PTS-a u vezanu uz uvjete aukcije”, ističu u svojoj reakciji na odluke telekom regulatora u švedskoj kada je riječ o izgradnji 5G mreža.

Iz kompanije ističu kako u ovom trenutku mogu samo potvrditi da je dražba završena vrlo brzo, ali kao što su prethodno naglasili, pravni postupak još uvijek traje i stoga još uvijek postoji mnogo neizvjesnosti koje mogu utjecati na rasplet situacije.

„PTS nije konzultirao Huawei u svojoj odluci o dražbi, iako je Huawei pogođena strana. Odluka PTS-a u osnovi je pogrešna i to ne samo zbog netransparentnog postupanja i diskriminatornih zaključaka. Uvođenje 5G-a u Švedskoj posljedično će biti skuplje, a proces uvođenja će biti odgođen zbog pogrešne odluke regulatora i prevladavajuće pravne nesigurnosti”, pojašnjavaju iz Huaweija.

ICT industrija visoko je globalizirana. Neutemeljene optužbe i izuzeće određenih komponenata i/ili tehnologija temeljenih na "zemlji podrijetla" spriječit će, pa čak i unazaditi razvoj tehnologije i industrije, što nije u ičijem interesu, tvrde u ovoj kineskoj kompaniji i dodaju kako se raduju otvorenom i konstruktivnom dijalogu s relevantnim dionicima, s ciljem pronalaska rješenja koje je u interesu svih strana.

„Nastavit ćemo štititi svoja legitimna prava i interese. Vjerujemo u švedski pravosudni sustav te da će sud donijeti pravednu i poštenu presudu, preispitati odluku PTS-a i ukinuti diskriminirajuće uvjete licence protiv Huaweija”, zaključuju iz Huaweija.URL članka Huawei protiv švedskog regulatora