HT-ov TeraStream u telemedicini

HT je predstavio mogućnosti koje TeraStream, mreža budućnosti koja diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete, donosi u području telemedicine.

Uzvanicima je, među kojima su se našli dr. Philipp Rösler, vicekancelar i ministar gospodarstva i tehnologije Savezne Republike Njemačke te prof. dr. sc. Rajko Ostojić ministrom zdravlja, pokazana razmjena radioloških slika teških više stotina megabajta između Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Kliničke bolnice Dubrava te jednog liječnika na izdvojenoj lokaciji. Prijenos se odvijao putem TeraStream mreže, globalne tehnološke inovacije koju je Hrvatski Telekom zajedno sa Deutsche Telekomom prvi u svijetu predstavio i implementirao u prosincu prošle godine.

TeraStream predstavlja inovativni koncept mreže kojim se omogućuje jednostavnija realizacija i integracija naprednih usluga budućnosti, a upravo ovakav tip telekomunikacijskog rješenja, prema mišljenjima analitičara, uskoro će postati industrijski standard, tvrde u HT-u.

TeraStream diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete – pristup omogućuje korisniku brzinu od 1 Gbit/s. Novom tehnologijom mreže, znatno se smanjuje jedinična cijena prijenosa podataka i omogućuje omasovljivanje izgradnje optičkog pristupa korisnicima.

„Činjenica je da gospodarstvo i cjelokupno društvo trebaju napredne mreže koje će osigurati budući rast i konkurentnost. Iznimno sam ponosan što smo upravo mi u Hrvatskoj, zajedno s kolegama iz Deutsche Telekoma, prvi u svijetu predstavili ovu mrežu budućnosti koja donosi zaokret u dosadašnjem načinu viđenja telekom mreža, potiče gospodarstvo i inovacije“, ističe Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma.

 URL članka HT-ov TeraStream u telemedicini