HT danas ima više od 700 tisuća kilometara optike

Optička infrastruktura omogućuje snažan rast mogućih usluga i rješenja dostupnih putem interneta, kako za krajnje korisnike tako i tvrtke. Upravo jedno takvo rješenje testirano je u Rijeci, a riječ je o najnovijoj generaciji optičke mreže, koja povećava brzinu preuzimanja i prijenosa na dosad neviđene razine pa je tako u riječkom laboratoriju izmjerena brzina od 20 gigabita u sekundi, ističe za ICTbusiness.info Ivan Uremović, direktor Odjela strategije i planiranja pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu.

HT danas, prema njegovim riječima ima 700.000 kilometara optičke mreže, a u 2021. HT je izgradio optičku infrastrukturu do 100.000 novih kućanstava. Bitnije od dužine optike je sama činjenica kako je za više od 460.000 kućanstava u RH dostupna optička mreža (FTTH) Hrvatskog Telekoma, pojašnjava Uremović.

HT i Nokia predstavili su u laboratorijskim uvjetima nove mogućnosti optike. Kada se takvo rješenje može očekivati u praksi?

Hrvatski Telekom i Nokia su u riječkom laboratoriju HT-a među prvima u svijetu testirali naprednu optičku 25G PON tehnologiju. Riječ je o najnovijoj generaciji optičke mreže, koja povećava brzinu preuzimanja i prijenosa na dosad neviđene razine pa je tako u riječkom laboratoriju izmjerena brzina od 20 gigabita u sekundi. 25G PON tehnologija je deset puta brža od GPON tehnologije kojom je HT prvi put omogućio gigabitni širokopojasni pristup 2007. godine i dva i pol puta brža od XGS-PON (NG-PON)  tehnologije primjenjive u HT mreži od 2021. godine. Oprema koju Hrvatski Telekom trenutačno koristi u optičkoj pristupnoj mreži  je spremna za 25G PON, što znači da nije potrebno provoditi nikakve dodatne investicije kako bi se realizirala njena komercijalna dostupnost. No, pored optičke pristupne mreže, za E2E podršku trebaju se posložiti i ostali elementi ekosustava, prvenstveno korisnički uređaji. Posljednji i najbitniji element njene komercijalne primjene je razvoj korisničkih usluga za ovakve ultra-velike propusnosti mreže.

Najjači domaći telekom mnogo ulaže u optičku infrastrukturu. Kakva je situacija na terenu - koliko je optičkih mreža (u kilometrima), koliko je spojeno poslovnih koliko privatnih korisnika?

Dužina optičkih niti u našoj optičkoj mreži procijenjena je na 700.000 kilometara, što otprilike predstavlja dvije udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. U 2021. smo u konačnici izgradili optičku infrastrukturu do 100.000 novih kućanstava, s čime smo ugradili nove tisuće kilometara. Bitnije od dužine optike je sama činjenica kako je za više od 460.000 kućanstava u RH dostupna optička mreža (FTTH) Hrvatskog Telekoma. Sve je veći interes naših sugrađana za optičkom infrastrukturom, što je dodatno potaknuto pojavom rada od kuće. Time je potreba za brzim i stabilnim internetom potaknula rast naše korisničke baze na optici.

Kada govorimo o našoj podršci optičkom infrastrukturom poslovnim korisnicima, ona je dostupna na nacionalnoj razini izravnim P2P vezama, što je razlog našoj superiornosti u ovom segmentu poslovanja.

Kako se mijenja postojeća stara bakrena infrastruktura modernom optičkom infrastrukturom?

Postojeća bakrena infrastruktura dostupna je u gotovo svim kućanstvima u RH, no nije svugdje jednake kvalitete, što je u izravnoj korelaciji s duljinom parice do korisnika. Svjesni kako će izgradnja optike trajati godinama, HT je u prethodnom razdoblju unaprjeđivao i bakrenu infrastrukturu te je danas moguće u dijelovima gradova imati i brzine do 200Mbps, zahvaljujući super-vectoring tehnologiji. Tu su i druge bakrene tehnologije, vectoring i VDSL, koje korisnicima omogućuju performanse podatkovne mreže od 50+Mbps. Naravno, u područjima gdje HT izgradi optičku infrastrukturu, proaktivno pozivamo korisnike na migraciju njihovih usluga ka superiornijoj i dugoročnoj, optičkoj tehnologiji, gdje je moguće postići brzine interneta od 200Mbps do 1Gbps. Svjesni kako je upravljati s dvije fiksne mreže na istom području dugoročno neodrživo, započeli smo aktivnosti kojima ćemo, u suradnji s HAKOM-om i ostalim dionicima na tržištu, pokrenuti projekte umirovljenja bakra, čime ćemo dijelove naše zemlje u potpunosti migrirati na optičku infrastrukturu.

Optička infrastruktura pruža nove mogućnosti razvoja usluga - na koje će se usluge bazirati i očekujete li dodatni razvoj rješenja drugih na tržištu uz korištenje optičke infrastrukture?

U Hrvatskom Telekomu smo svjesni kako je širenje optičke mreže naša velika zadaća, kojom otvaramo mogućnosti digitalizacije za naše sugrađane, kompanije, institucije… Paralelno sa širenjem mreže, važno je osiguravati povećanje propusnosti izgrađenih mreža, kako bismo spremno pružili najbolje korisničko iskustvo i s povećanjem potreba. Time ćemo omogućiti razvoj novih usluga i načina korištenja naprednih tehnologija u poduzetništvu, zdravstvu, poljoprivredi, zabavi… Danas je vidljivo kako VoD predstavlja sve bitniju uslugu, koju prati razvoj rezolucije, od danas već standardne HD preko 4k i sve prisutnije 8k. Vidimo u svijetu veliku kreativnost u razvoju novih oblika mobilnosti, industrijskih primjena AR i IR-a – optička infrastruktura je temelj i razvoja 5G-a, kao komplementarne tehnologije za podršku mnogih novih korisničkih primjena. Hrvatski Telekom prepoznaje svoju ulogu lidera u donošenju pristupnih tehnologija kojima će se u RH razvijati i podržavati nove usluge, koje god one bile.URL članka HT danas ima više od 700 tisuća kilometara optike