Hrvatski Telekom nastavlja s pozitivnim trendovima rast prihoda 8,5 posto, dobiti 8,9 posto

Hrvatski Telekom nastavlja s pozitivnim trendovima rast prihoda 8,5 posto, dobiti 8,9 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prvih šest mjeseci 2017. godine ostvario je rast prihoda 8,5  posto na 3,691 milijardu kuna, dok je istovremeno dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla na 1,458 milijardi kuna uz rast od 8,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Bez učinka Crnogorskog Telekoma, prihodi odstupaju za 16 milijuna kuna, odnosno rije je o padu od 0,5 posto, u odnosu na prvo polugodište 2016.

EBITDA marža je na razini od 39,5 posto i veća je  za 0,2 postotnih poena u odnosu na prvo polugodište  2016.  Izuzmemo li doprinos Crnogorskog Telekoma, EBITDA prije jednokratnih stavki  porasla je za 1,1 posto i iznosi 1.353  milijuna kuna s EBITDA maržom od 40 posto.

U odnosu na prvo polugodište  2016.  neto dobit  manja je za 7 milijuna kuna, odnosno 1,7 posto i iznosi  410 milijuna kuna.   Bez učinka  Crnogorskog  Telekoma realizacija neto dobiti  manja je  za  4,9 posto i iznosi 397  milijuna kuna. Rezultat je to veće amortizacije zbog povećanih infrastrukturnih ulaganja i financijskih troškova prvenstveno povezanih sa tečajnim razlikama.

Realizacija kapitalnih ulaganja u prvoj polovici 2017. povećala su se za 178 milijuna kuna, odnosno 27,7 posto uključujući doprinos Crnogorskog Telekoma u iznosu od 65 milijuna kuna u odnosu na prvu polovicu 2016. Bez ovog efekta, realizacija kapitalnih ulaganja u prvoj polovici 2017. povećala se za 113 milijuna kuna, odnosno 17,6 posto, na 759 milijuna kuna u odnosu na prvu polovicu 2016.

Doprinos društava kćeri prihodima HT-a u prvoj polovici 2017. iznosio je za Iskon 193 milijuna kuna što je rast u odnosu na 186 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine. Combis je pak pao na 170 milijuna kuna u odnosu na 237 milijuna kuna iz 2016. godine.

Prihodi od sistemskih rješenja smanjili su se za 38 milijuna kuna, odnosno 11,5 posto, na 292 milijuna kuna u prvoj polovici 2017. u odnosu na prvu polovicu 2016. Doprinos Crnogorskog Telekoma iznosio je 16 milijuna kuna. Ako se isključi Crnogorski Telekom, prihodi od sistemskih rješenja manji su u odnosu na prvu polovicu 2016. za 55 milijuna kuna, odnosno 16,5 posto, zbog drukčije dinamike u realizaciji projekata.

U nepokretnoj je mreži do kraja prvog polugodišta  2017. omogućen optički pristup za  ukupno 324 tisuća hrvatskih kućanstava čime je povećana pokrivenost optičkim pristupom za 10 posto u odnosu na kraj 2016. godine. Pokrivenost novim generacijama pristupa dostupna je sada u 56 posto hrvatskih kućanstava.

U prvoj polovici 2017. prihodi od govornih usluga u nepokretnoj mreži na maloprodajnoj razini bili su manji u odnosu na prvu polovicu 2016. ponajprije zbog kontinuiranog smanjenja broja priključaka u nepokretnoj mreži kojima se ostvaruju prihodi (4,8 posto) kao rezultat tekućeg trenda zamjene nepokretnih telekomunikacija pokretnima zbog snažnih ponuda usluga u pokretnoj mreži, koje su puno atraktivnije od ponuda govornih usluga u nepokretnoj mreži, i čvrstog regulatornog okruženja. Slijedom toga, broj je minuta upotrebe bio manji, dok se ARPU za govorne usluge smanjio za 6,5 posto. ARPU se smanjio za 6,5 posto jer govorne usluge u nepokretnoj mreži upotrebljava veći broj privatnih korisnika s niskim primanjima i to ponajprije zbog starije populacije.

Broj korisničkih priključaka smanjen je 6,7 posto na 971 tisuću, dok je broj širokopojasnih linija povećan 5 posto na 766 tisuća. Broj IPTV korisnika povećan je 5,2 posto na 411 tisuća.

Do smanjenja ostalih prihoda od nepokretnih telekomunikacija došlo je zbog negativnog doprinosa Optima Telekoma koji je djelomično neutraliziran većom realizacijom online korisničkih usluga.

Prihodi od nepokretnih telekomunikacija na veleprodajnoj razini povećali su se ponajprije zbog prihoda od mrežne infrastrukture na koje je utjecao rast količine NBSA-a za 36,6 posto i novih reguliranih cjenovnih modela za NBSA u odnosu na prvu polovicu 2016. Pozitivan doprinos cijene ULL-a, koja se povećala sa 43,61 kune na 49,53 kune, u iznosu od 1 milijuna kuna neutraliziran je smanjenjem realiziranih količina ULL-a za 9,1 posto.

Prihodi od televizijskih usluga povećali su se u odnosu na isto razdoblje prošle godine kao rezultat povećanja korisničke baze za 5,2 posto usprkos blagom smanjenju ARPU-a za televizijske usluge za 0,5 posto na 81 kunu kao posljedica poticanja televizijskih usluga u okviru Magente1, nove ponude za starije i uspješnih aktivnosti zadržavanja.

HT je prvi u DT-u implementirao novu Next TV platformu čime su ostvareni preduvjeti za najbolje IPTV iskustvo u Hrvatskoj. Next TV je bazirana na tehnologiji koja prati moderne trendove konzumiranja TV sadržaja na bilo kojem uređaju, bile gdje i bilo kada.

Prihodi od širokopojasnog pristupa bili su na razini prve polovice 2016. kao rezultat povećanja baze korisnika širokopojasnih usluga na maloprodajnoj razini za 2,9 posto kojim je neutraliziran učinak smanjenja ARPU-a za širokopojasne usluge na maloprodajnoj razini za 3,1 posto na 118 kuna mjesečno. Pad ARPU-a rezultat je intenzivnijeg tržišnog natjecanja i agresivnih ponuda na tržištu. Kako bi stabilizirao prihode i stvorio osnovu za njihov rast, HT nastavlja s poticanjem ponude Magente1, paketa MAX2/MAX3 i usluge Ultra MAX na FTTH-u.

Prihodi od sistemskih rješenja smanjili su se za 38 milijuna kuna, odnosno 11,5 posto, na 292 milijuna kuna u prvoj polovici 2017. u odnosu na prvu polovicu 2016. Doprinos Crnogorskog Telekoma iznosio je 16 milijuna kuna. Ako se isključi Crnogorski Telekom, prihodi od sistemskih rješenja manji su u odnosu na prvu polovicu 2016. za 55 milijuna kuna, odnosno 16,5 posto, zbog drukčije dinamike u realizaciji projekata.

U pokretnoj mreži, na kraju prvog polugodišta 2017., pokrivenost stanovništva 4G mrežom u zatvorenom prostoru iznosi 75 posto i to uz povećanje od 7 p.p. u odnosu na kraj 2016., dok je pokrivenost u vanjskom okruženju dosegnula 98 posto u odnosu na 96,9 posto na kraju 2016 godine. Povećanje   4G brzine  preuzimanja sa 225 Mbit/s  na  262,5 Mbit/s dosegnulo je pokrivenost stanovništva od 45 posto što predstavlja porast od 42 p.p. u odnosu na kraj  2016.

Prihodi od pokretnih telekomunikacija povećali su se za 191 milijun kuna, odnosno 14,2 posto, na 1.542 milijuna kuna u prvoj polovici 2017. u odnosu na prvu polovicu 2016. Doprinos Crnogorskog Telekoma iznosio je 148 milijuna kuna. Ako se isključi Crnogorski Telekom, prihodi od pokretnih telekomunikacija veći su za 44 milijuna kuna, odnosno 3,2 posto, u odnosu na prvu polovicu 2016. Rast je ponajprije rezultat većih prihoda od postpaida, prihoda od uređaja i prihoda od posjetitelja, dok su se ostali prihodi od pokretnih telekomunikacija i prihodi od prepaida smanjili.

Broj korisnika smanjen je za 0,4 posto dok je HT zabilježio pad udjela na tržištu za 0,7 postotnih poena na 46,2 posto. Ukupan broj korisnika dosegao je 2,237 milijuna uz rast u segmentu postpaida koji je dosegao 1,206 milijuna, te pad broja korisnika prepaida na 1.03 milijuna.

Prihodi od postpaida povećali su se ponajprije zbog rasta broja korisnika za 7,0 posto kao posljedica općeg poticanja uspješnih i atraktivnih tarifa i uređaja, kao što su Magenta1 i Tarifa za mlade, kao i uspješnih Bonbonovih kampanja koje su rezultirale izvrsnim ukupnim rezultatima. Usprkos brojnim novim stjecanjima ARPU za postpaid ostao je stabilan i manji je za svega 0,6 posto u odnosu na prvu polovicu 2016 pod utjecajem povećanog udjela M2M korisnika i roaming regulacije kao i više besplatnih minuta uključenih u paketne ponude.

Smanjenje prihoda od prepaida rezultat je smanjenja korisničke baze za 7,9 posto u odnosu na prvu polovicu 2016. Uzrokovano je općim padom prepaid tržišta i snažnim tržišnim natjecanjem. Simpa i Bonbon poduzimaju kontinuirane napore kako bi se ublažio neprekidan pad. Inicijative za oporavak tržišta rezultirale su većim prepaid ARPU-om za 2,6 posto u odnosu na prvu polovicu 2016.

Pokrenut je projekt Poslovne IT transformacije, najveći IT projekt u Hrvatskoj i među najvećima u regiji, koji će trajati tri godine i čija vrijednost prelazi 700 milijuna kuna, od čega je 500 milijuna kuna internih resursa i više od 210 milijuna kuna rada domaćih i stranih IT firmi. Pored restrukturiranja internih procesa i implementacije najnaprednijih IT sustava, projekt treba podići razinu automatizacije i stupnja digitalizacije koje će osigurati najbolje korisničko iskustvo.

Uvedena je televizijska platforma nove generacije koja osigurava najnaprednije jedinstveno korisničko iskustvo i konzumiranje TV sadržaja na bilo kojem uređaju, bilo gdje i bilo kada. Uvedene su inovacije u uslugama, pa je tako HT prvi u Hrvatskoj omogućio eSIM i razgovore putem super brze LTE mreže. Istovremeno broj korisnika Magenta1 usluge kontinuirano raste i trenutno broji više od 77 tisuća kućanstava, što potvrđuje vrijednost koncepta vrhunskog korisničkog iskustva i pogodnosti.

U tijeku je integracija Crnogorskog Telekoma. Nova organizacija implementirana je u lipnju i realiziraju se aktivnosti s očekivanim brzim učinkom u svrhu stabilizacije financijskih rezultata u kratkom roku te pripreme kompanije na dugoročni rast.

„Zadovoljan sam ostvarenim rezultatima u prvom polugodištu 2017. Odlični financijski rezultati omogućuju nam ulaganja  kojima osiguravamo  tehnološku superiornost HT-a i razvoj inovativnih usluga na korist našim korisnicima ali i ukupnom hrvatskom gospodarstvu. Novom TV platformom  (IPTV i OTT) postavili smo novi standard u svijetu televizijskih usluga. Omogućili smo govorne pozive preko super brze LTE mreže i super brzi prijenos podataka prilikom telefoniranja.  Uslugom Stream ON koja je jedinstvena na hrvatskom i europskom tržištu omogućujemo korisnicima gledanja zabavnih sadržaja bez trošenja podataka iz tarifnog paketa. U idućim mjesecima nastavit ćemo ulaganja u mrežu i digitalnu transformaciju kompanije kao preduvjete za najbolje korisničko iskustvo i Premium poziciju na tržištu.  U Crnogorskom  Telekomu zajedno smo definirali i započela je provedba mjera za brze pozitivne učinke na tržištu i stabilizaciju financijskih rezultata u kratkom roku. Radimo i na strukturalnim promjenama kako bismo pripremili kompaniju na dugoročni rast te ojačali položaj i na regionalnom tržištu“, ističe Davor Tomašković predsjednik Uprave HT-a koji upravo dobio novi četverogodišnji mandat.

Još iz kategorije

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

19.02.2019. komentiraj

Kompanija Infobip, jedna od vodećih regionalnih IT kompanija s globalnim uspjehom, u Tuzli je u ponedjeljak otvorila svoj 61. ured u svijetu te 25 novih radnih mjesta za IT i business stručnjake koji će imati priliku razvijati inovativna komunikacijska rješenja za vodeće svjetske kompanije poput WhatsAppa, Ubera i mnogih drugih.

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

18.02.2019. komentiraj

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.