Europski projekt autonomnih vozila ostvario novi napredak

Projekt autonomnih automobila 5G-Carmen, financiran od strane Europske komisije, završio je testni dio odnosno pilot fazu koja se odnosi na povezivanje niza funkcija vozila sljedeće generacije koristeći 5G tehnologiju. U projekt je bilo uključeno nekoliko operatera i dobavljača potrebne tehnologije, što je dodatno potpomoglo u smislu dobivanja pozitivnih i konkretnih rezultata.

Sve skupa koordinirala je Zaklada Bruno Kessler, s čije je strane proveden autonomni test za povezivanje funkcija vozila male latencije, autonomne i potpomognute vožnje pomoću 5G i rubne računalne infrastrukture koju su implementirali Telecom Italia, Magenta i Deutsche Telekom. Projektu su dodatno pomogli Nokia, Qualcomm, NEC i INWIT.

Veliki napredak u cijeloj nije samo to što je pilot proveden unutar svake zemlje, već i preko granica od Italije do Austrije, kao i od Austrije do Njemačke. Naime, "prekogranični scenariji" su izazovni za 5G mreže, ali članovi projekta uspjeli su pokazati neometani kontinuitet usluge za sve vozače koji se kreću iz jedne zemlje u drugu, pružajući korisnicima roaming povezivost s istom razinom kvalitete usluge koja se daje korisnicima spojenim na njihovu kućnu mrežu.

Vozila su pritom pokazala sposobnost izvođenja kooperativnih manevara i promjena prometnih traka pomoću povezane, potpomognute i automatizirane vožnje duž 5G koridora i na granici. Podaci su se također dijelili s okolnim vozilima zahvaljujući 5G i C-V2X izravnoj komunikaciji.

Na kraju, Matteo Gerosa, koordinator projekta 5G-CARMEN, ustvrdio je da projekt predstavlja prekretnicu za evoluciju povezanih i automatiziranih vozila. Što bi se svakako trebalo uskoro pokazati kao potpuno točnom konstatacijom u razvoju tehnologije koja će u bližoj budućnosti postati stvarnost na većini svjetskih prometnica.URL članka Europski projekt autonomnih vozila ostvario novi napredak