Europska komisija razmatra blokadu Huaweia za 5G na razini cijele EU

Huawei s jedne strane posluje odlično, posebno na tržištu pametnih telefona, a s druge strane diljem svijeta dobiva zabrane raditi mobilnim mrežama pete generacije (5G) i općenito s mrežnim sustavima. To je problematično jer ipak se na tome temelji najveći dio Huaweijeva poslovanja, a da stvari budu i gore, najavljuju se zabrane i na prostoru Europske unije.

Europska komisija navodno istražuje Huawei zbog sigurnosnih razloga i ukoliko se sumnje u špijunažu od strane kineskih vlasti kroz Huawei pokažu istinitima, ta kompanija ostat će bez vrlo unosnog tržišta. Primjerice, ostala je bez onog u Sjedinjenim Američkim Državama i to je bio izniman udarac. Sreća u nesreći je što u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Japanu i Južnoj Koreji uvedene ili najavljene zabrane nisu tako rigozorne i odnose se samo na mrežnu infrastrukturu. Svejedno, riječ je o gubicima od nekoliko milijardi američkih dolara.

Ali, istovremeno, takve sankcije mogu poslužiti u preventivne svrhe pa nitko više neće činiti što ne smije kako bi se okoristio. Konkretnije, u EU je navodno kroz Huaweijevu mrežnu opremu ostavljen "stražnji ulaz" na koji bi potom hakeri lako mogli ući u sustave koji ih zanimaju pa pridobiti sve ono što ih zanima. Iznimno loša situacija, u svakom slučaju.

Činjenica da Huawei proizvodi možda u ovom trenutku najbolje pametne telefone na svijetu, ne može ublažiti svu gorčinu. Primjerice, u SAD-u je ta kineska kompanija optužena za kršenje zakona po 13 točaka, od nepoštivanja sankcija, pranja novca, uplitanja u pravosuđe... Ozbiljni su to prekršaji i bacaju sjenu na poslovanje Huaweija.

Samo, Amerikanci nemaju probleme kao Europljani. Jer, brojni operateri sa Starog kontinenta ovise o tome da im Huawei izvede mrežnu infrastrukturu tako da ona bude spremna kad stigne 5G. Odnosno, najbolje je rečeno - europski operateri ovise o tome da im Huawei omogući 5G. Sankcije bi samo usporile dolazak nove tehnologije i Europa bi dodatno kasnila za svijetom, što nije dobro jer prema prognozama će kasniti šest mjeseci do godine dana za Kinom i SAD-om.URL članka Europska komisija razmatra blokadu Huaweia za 5G na razini cijele EU