EU: Sigurnost nije jedina stvar za zabrinutost oko uvođenja 5G mreža

Europska unija priprema se za implementaciju mobilne mreže pete generacije (5G) na svom području uz pomoć zemalja članica, operatera i svih partnera, no osim infrastrukture ili tehnološkog segmenta, pojavljuje se i onaj sigurnosni.

Ne u smislu kakav već poznajemo, a da se veže uz 5G. Dakle, sigurnosna pitanja s tehnološke strane, a to su prijetnje mreži od hakera i "curenje" podataka korisnika, riješit će se unutar same industrije. No, ono sigurnosno pitanje koje čini probleme jesu dobavljači o kojima se previše ovisi. U ovom, konkretnom slučaju, riječ je o Huaweiju.

Huawei je do sada sklopio 50 ugovora za 5G mrežu, od čega više od polovice s europskim operaterima. Ukupno je isporučeno više od 150 tisuća baznih stanica, a očekuje se kako će do kraja godine ta brojka premašiti pola milijuna. Skraćeno, Europa previše ovisi o Huaweiju kad se radi o 5G tehnologiji i s obzirom na optužbe o špijunaži od strane te kompanije, jasno je da zabrinutost ima smisla i pokrića.

Stoga, priprema se dokument koji bi promijenio smjer u kojem članice Europske unije idu u ovom trenutku, a on se tiče ovisnosti o nekolicini kompanija. Dokument bi ponudio rješenja kako se okrenuti drugim proizvođačima pa na taj način izbjeći ili ograničiti situacije u kojima postoji spomenuta ovisnost o jednom dobavljaču. Spomenuti dokument do kraja godine bit će na razmatranju, a potom možda krene postupak njegove implementacije.

Ništa čudno, još u veljači ove godine je Europska komisija istraživala Huawei zbog sigurnosnih razloga jer je navodno Huawei u europskoj infrastrukturi na kojoj je radio ostavljao "stražnji ulaz" na koji bi potom hakeri lako mogli ući u sustave koji ih zanimaju pa pridobiti sve ono što ih zanima.

Ta je istraga obustavljena, ne toliko jer je Huawei nevin već jer Europa podosta zaostaje za Amerikancima i Kinezima po pitanju 5G tehnologije, a brojni operateri sa Starog kontinenta ovise o tome da im Huawei izvede mrežnu infrastrukturu tako da ona bude spremna kad stigne 5G. Odnosno, najbolje je rečeno - europski operateri ovise o tome da im Huawei omogući 5G. Samim time, ovisnost o kojoj se priča je već prisutna i bit će zanimljivo vidjeti kako je EU misli eliminirati.URL članka EU: Sigurnost nije jedina stvar za zabrinutost oko uvođenja 5G mreža