Ericsson, Telstra i Qualcomm postigli najveću 5G brzinu izmjerenu na komercijalnim mrežama

Ericsson, Telstra i Qualcomm su postigli najveću 5G brzinu ikad izmjerenu na komercijalnim mrežama tijekom demo predstavljanja uživo u australskom Queenslandu. Zajedno, stigli su do uplink brzine od gotovo 1 Gbps.

Pritom se koristilo tehnologije svih triju kompanija - Telstrina mreža, Ericssonov New Radio-Dual Connectivity (NR-DC) i testni pametni telefon pogonjen s Qualcomm Snapdragon X65 5G Modem-RF System.

Brzina je uistinu prijelomna jer potvrđuje koliko daleko može 5G, odnosno, koliko se može napredovati u komercijalnom smislu. Naravno, sve to će dodatno pospješiti tranziciju korisnika prema 5G, što podrazumijeva kupovinu uređaja koji nude kompatibilnost s mrežom nove generacije. I to će činiti isključivo ako im se potvrdi da postoje osjetne razlike u odnosu na ono što su navikli.

Što se ostalih tehničkih specifikacija tiče, brzina je postignuta kombiniranjem srednjeg i visokog opsega, odnosno, milimetarskog "vala" (eng. milimeter wave), kojim se može u potpunosti iskoristiti spektar. Za demo potrebe koristio se NR-DC softver s UL 4CC CA (uplink four-component carrier aggregation). Poseban je po tome što su četiri susjedna nositelja od 100MHz kombinirana, a to rezultira većim brzinama podataka.

"Nastavljamo težiti novim i inovativnim načinima poboljšanja učinka 5G na krajnje korisnike. Brzina od gotovo 1 Gbps pposljednja je u nizu 5G prekretnica koje smo postigli u suradnji s Telstrom i Qualcommom. To znači da korisnici mogu uživati u znatno poboljšanim iskustvima iz aplikacija u kojima brže vrijeme učitavanja čini razliku", rekla je Sibel Tombaz, voditeljica linije proizvoda 5G RAN u Ericssonu.

Inače, ovaj trojac je 2016. probio granicu od 1 Gbps brzine na 4G, u siječnju prošle godine postavili su "download" rekord za 5G i sad je uslijedio ovaj uspjeh. Tko zna gdje su granice kad zajedno rade na istom cilju...URL članka Ericsson, Telstra i Qualcomm postigli najveću 5G brzinu izmjerenu na komercijalnim mrežama