Ericsson procjenjuje da će tržište 5G-a do 2030. godine iznositi 31 bilijuna dolara

Potrošačko tržište 5G-a moglo bi do 2030. godine na globalnoj razini vrijediti 31 bilijuna dolara, navodi se u novom izvješću Iskorištavanje 5G potrošačkog potencijala Ericsson ConsumerLab. Izvještaj procjenjuje da bi davatelji komunikacijskih usluga (CSP) mogli zaraditi 3,7 bilijuna dolara od ukupne vrijednosti tržišta. Procjene analitičara govore da bi se ta brojka mogla dodatno povećati kako se pojave nove susjedne mogućnosti digitalnih usluga.

Izvješće također procjenjuje da bi dobavljači usluga širokopojasnih usluga mogli do 2030. godine generirati do 131 milijardi dolara samo od prihoda od digitalnih usluga, proaktivnim spajanjem i marketingom slučajeva upotrebe 5G mobilnih mreža.

Oko 40 posto ovih projekcija prihoda pripisuje se potrošnji potrošača na poboljšani video, proširenu stvarnost (AR), virtualnu stvarnost (VR) i igre u oblaku putem 5G mreža. Izvješće predviđa da će AR vjerojatno do 2030. godine potaknuti više od polovice sve potrošnje potrošača na imerzivne medije - počevši od igara na sreću pa sve do drugih područja poput kupovine, obrazovanja i suradnje na daljinu.

Ključna otkrića također ističu kako je utjecaj pandemije COVID-19 na osobne financije i financijske prioritete mogao utjecati na spremnost potrošača da plate premiju za pretplate na 5G. Početkom 2019. prosječni je potrošač bio spreman platiti premiju od 20 posto za 5G. Kako se 2020. godina bliži kraju, ta je brojka pala na 10 posto. Međutim, svaki treći korisnik koji žele mrežu prije ostalih (early adopter) i dalje je spreman platiti premiju od 20 posto, tvrde analitičari Ericsson Consumer Labsa.

Nova analiza također predviđa da bi proaktivnim poticanjem usvajanja 5G mobilnih mreža, CSP-ovi mogli ostvariti 34 posto veći 5G prosječni prihod po korisniku (ARPU) do 2030. To bi moglo povećati prihode davatelja usluga 5G mreža prema prosječnoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 2,7 posto u odnosu na stabilne prihode kroz pasivni pristup tijekom posljednjeg desetljeća.

"Ovo je prvi put da je Ericsson predstavio prognozu prihoda za potrošačko tržište 5G, koje ostaje osnovna djelatnost pružatelja komunikacijskih usluga. Kroz naše istraživanje istaknuli smo ulogu razvoja slučajeva upotrebe, tarifnih inovacija, kvalitetne 5G pokrivenosti i partnerstva ekosustava kako bi se otkrio pravi potencijal ovog tržišta. Jasno je da će 5G pokretati ogromne mogućnosti za CSP-ove u potrošačkom poslovanju tijekom desetljeća. Kako je ovo putovanje već u tijeku, oni CSP-ovi koji brzo i proaktivno razvijaju svoje potrošačke prijedloge vjerojatno će biti veći pobjednici “, ističe Jasmeet Singh Sethi, voditeljica ConsumerLaba, Ericsson Research.URL članka Ericsson procjenjuje da će tržište 5G-a do 2030. godine iznositi 31 bilijuna dolara