Američka zrakopolovna industrija želi usporiti 5G zbog potencijalnih problema

Američka zrakoplovna industrija upozorila je na potencijalnu krizu katastrofičnih razmjera ako se 5G usluge implementiraju u spektru C-pojasa, koji bi se mogao 'kositi' s frekvencijama potrebnima za normalno funkcioniranje zračnog prometa.

Navodno se upravo zato ponovno prešlo na blokiranje njihovih predstavljanja, odnosno, lansiranja, koja su već dvaput odgođena iz identičnih razloga. No, operateri na to odmahuju rukom pa se spor nastavlja.

Naime, kako doznaje Reuters izvršni direktori American Airlinesa, Delta Air Linesa, United Airlinesa, Southwest Airlinesa i drugih većih aviokompanija su zahtijevali brzu akciju kako bi izbjegli šire smetnje u uslugama.

A kad se njih spominje... Potencijalne smetnje između C-pojasa 5G mreža s radijskim altimetrima ili visinomjerima mogle bi dovesti do toga da velika većina putničkog i transportnog prijevoza bude u konačnici prizemljena. Što je, naravno, situacija u kojoj nitko ne želi biti.

Čelnici aviokompanija su upozorili na prekid u opskrbnim lancima, pa čak i na isporuku medicinskog materijala, izvijestio je Reuters i dao za naslutiti kako bi u slučaju nerješavanja problema moglo doći do njih više, širih razmjera.

Svejedno, američki Verizon i AT&T će, kao odgovor, sutra (19. siječnja) aktivirati 5G u spektru C-pojasa.

Spor između zrakoplovne industrije i mobilnih operatera otezao se mjesecima i rezultirao je time da je američka Federalna uprava za zrakoplovstvo (FAA) nametnula niz mjera, uključujući uspostavljanje "tampon zona" oko određenih zračnih luka i ograničenja upotrebe radio altimetra na nekim lokacijama.

Oni, kao i sustavi letenja, rade u opsegu od 4,2 GHz do 4,4 GHz, dok su operateri na rubu početnih lansiranja u rasponu od 3,7 GHz do 3,98 GHz, što neki smatraju preblizu za osiguranje komforne situacije, u kojoj jedni drugima ne smetaju.

Dok mobilna industrija navodi Francusku kao primjer sigurne koegzistencije usluga C-pojasa, dužnosnici iz FAA primjećuju da je uključeni spektar osjetno dalje uklonjen od frekvencija koje se koriste u zrakoplovima te da su razine snage koju ima 5G u Francuskoj mnogo niže nego one u Sjedinjenim Američkim Državama.URL članka Američka zrakopolovna industrija želi usporiti 5G zbog potencijalnih problema