A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

Drugi po veličini domaći telekom operater A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je 208,6 milijuna eura prihoda i rast od 1,4 posto. Istovremeno je ostvaren i rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) od 6,8 posto na 66,6 milijuna eura.

Ako se pak pogleda samo drugi ovogodišnji kvartal u odnosu na sito razdoblje prethodne godine A1 Hrvatska je ostvario rast prihoda 0,3 posto na ukupno dostignutih 106,5 milijuna eura u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Istovremeno je EBITDA dosegla 34,9 milijuna eura uz rast od 7,2 posto.

Pritom je zanimljivo da prema novim knjigovodstvenim standardima i praksama ako se iz EBITDA izuzme lizing opreme u prvih šest mjeseci EBITDA A1 Hrvatska rasla je 7,6 posto, dok je na tromjesečnoj razini u drugom kvartalu ove godine rasla 8,3 posto.

Za A1 Hrvatska svakako je vrlo značajno kako su u prvih šest mjeseci ove godine značajno porasla kapitalna ulaganja za 27,5 posto na 46,3 milijuna eura, dok je u drugom kvartalu zabilježen pad kapitalnih ulaganja od 4,2 posto na 21,6 milijuna eura. Prije svega razlog toga su nova frekvencijska područja osvojena na aukciji početkom godine.

Iz rezultata je vidljivo kako je u prvom kvartalu ove godine dodatno povećan broj fiksnih korisnika, odnosno kako to službeno zovu RGU (revenue generating units) i to za 6,9 posto ukupno, dok je najveći pojedinačni rast u segmenti televizija, glasovne usluge i na kraju pristup internetu.

Što se tiče mobilne telefonije raste broj korisnika na ugovor i to 8 posto, dok pre-paid korisnika broj pada za 3,6 posto. A1 Hrvatska je povećao tržišni udjel za 0,2 postotna poena na 36,6 posto. U prvih šest mjeseci ove godine za 12,4 posto porastao je broj mobilnih data korisnika. Prosječna ARPU odnosno prosječni prihod po korisniku u prvih šest mjeseci ove godine je rastao za 2,1 posto na 113,6 eura, dok je u drugom kvartalu rastao još više i to 2,5 posto na 59,8 u donosu na isto razdoblje prethodne godine.

Uspješne promotivne aktivnosti generiraju rast broja mobilnih pretplatnika za 8 posto, dok je nastavak velike potražnje za Homebox uslugom glavni razlog rasta   mobilnih broadband usluga, i to za 12,4 posto, ističu u odgovoru na upit ICTbusiness.info.

Konvergencija, odnosno kombinacija mobilnih i fiksnih usluga, omogućila je kompaniji ukupno povećanje baze korisnika za 6,9 posto u prvih šest mjeseci ove godine, dodaju iz A1 Hrvatska i pojašnjavaju da fiksne usluge rastu u svim segmentima – govorne usluge 7 posto, broadband 4,1 posto a TV usluge za čak 10 posto, što je posljedica najbolje televizijske ponude na tržištu s najvećim brojem kanala i premium sportskim sadržajem poput UEFA Champions lige na PlanetSportu. Istovremeno je prosječni prihod od mobilnih korisnika te prosječni prihod od fiksnih korisnika ostao stabilan, tvrde u A1 Hrvatska.

“Rast prihoda te značajno ulaganje u kvalitetu usluge utjecali su na pozitivan i snažan  operativni rezultat A1 Hrvatska i u prvoj polovici ove godine. Kupnjom dodatnih frekvencija te nadogradnjom na LTE Advanced Pro mrežu s brzinama do 1,35 Gbps dodatno smo unaprijedili uslugu prema korisnicima. Predstavili smo i prvu NB IoT mrežu s nacionalnom pokrivenošću, što će omogućiti poslovnim korisnicima A1 Hrvatska razvoj napredne digitalne telemetrijske usluge. Sve su to razlozi za veliko priznanje koje smo dobili povodom 20 godina poslovanja u Hrvatskoj. Na temelju neovisnog mjerenja P3 nagrađeni smo certifikatom za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj, ali i prepoznati kao najbolji pružatelj konvergentne usluge s najboljom mobilnom te fiksnom mrežom s najbržim preuzimanjem sadržaja i minimalnom latencijom. Duboko smo posvećeni tome da s vlastitom mrežom nove generacije dovedemo super brzi internet u sve dijelove Hrvatske“, ističe Jiříj Dvorjančanski, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.URL članka A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine