5G privatne mreže donose pouzdanost, prilagodljivost potrebama, sigurnost i velike brzine

Bitan segment nadolazećih 5G Campus mreža je sigurnost, što nam je u današnje vrijeme možda i najvažniji aspekt jedne takve mreže, pojašnjava za ICTbusiness.info Robert Manenica, ekspert razvoja poslovanja u Hrvatskom Telekomu.

Jedna od primjena 5G mreža su i privatne 5G mobilne mreže (Campus mreže) u industriji, obrazovnim institucijama, hotelima i hotelskim kompleksima, ali i mnogim drugim situacijama. O kakvoj je primjeni i rješenju riječ?

Temeljna razlika između 5G i svih prethodnih „G-ova“ je u tome što je 5G standard kreiran na način da podržava i industrijske zahtjeve za komunikacijom. Danas se cjelokupna procesna komunikacija u industrijskim proizvodnim procesima temeljeni na ožičenoj komunikaciji (bakar ili optika). Razvojem 5G, a posebice 5G Campus mreža, moguće je takav lokalni tip industrijske komunikacije realizirati na bežičnoj 5G komunikaciji. 5G osigurava visoke industrijske zahtjeve za dostupnošću, pouzdanošću i kvalitetom veze s jedne, te jednostavnošću primjene mobilne komunikacije za industrijske korisnike s druge strane.

Gdje se sve 5G privatne mreže (Campus mreže) mogu primijeniti, o kakvim je rješenjima riječ i na koji način upravljati takvom mrežom?

Prilikom modernizacije proizvodnog procesa, izgradnje novog proizvodnog pogona ili nove proizvodne linije, danas treba svakako u razmatranje staviti i 5G Campus mreže s ciljem osiguravanja ključnih komunikacijskih zahtjeva. Kada se postavi takav temelj, 5G Campus mrežu je moguće proširivati temeljem budućih zahtjeva. Ključne prednosti su pouzdanost, dostupnost, prilagodljivost trenutnim zahtjevima, ali i sigurnost da će komunikacijska infrastruktura skalirati sa zahtjevima koje donosi budućnost. Slikovito rečeno, ono što u stvarnosti predstavlja pomicanje jednog stroja za 10 metara kako bi se doveo novi stroj u proizvodni prostor, u 5G Campus mreži predstavlja manju konfiguracijsku promjenu.

Upravljanje takvom 5G Campus mrežom zahtijeva određeni specifični raspon znanja, od planiranja zračnog sučelja do konfiguracije jezgrene mreže. Hrvatski Telekom posjeduje navedena znanja jer desetljećima upravlja takvom „velikom“ mrežom, a kroz 5G Campus mreže naši poslovni korisnici se mogu osloniti na nas kao pouzdanog partnera.

Još jedan vrlo bitan segment nadolazećih 5G Campus mreža je sigurnost, što nam je u današnje vrijeme možda i najvažniji aspekt jedne takve mreže. Predmetna mreža može na zahtjev korisnika biti u potpunosti odvojena od javne mobilne mreže što ju čini vrlo sigurnom s aspekta cyber sigurnosti, te svi sigurnosni zahtjevi s korisničke strane mogu biti realizirani neovisno o javnoj mobilnoj mreži.

Očekuje se rast od gotovo 40 posto godišnje kada je riječ o 5G Campus mrežama, a do 2028. godine očekuje se da će vrijednost tržišta biti 14,3 milijardi dolara. Što se očekuje na hrvatskom tržištu?

Trenutno se nalazimo u samom početku primjene 5G Campus mreža u industriji, dok glavninu projekata implementacije očekujemo u razdoblju od 2025. do 2027. godine. Edukacija tržišta nam je trenutno temeljna aktivnosti, te identifikacija i snažna podrška tvrtkama koje su tzv. „early adopter“.

Krajem 2020 godine smo u suradnji s FER-om u rad pustili prvu akademsku 5G Campus mrežu na FER-u, kako bismo omogućili mladim inženjerima da eksperimentiraju i razvijaju rješenja koja se oslanjanju na 5G tehnologiju (FER Campus 5G ( https://www.t.ht.hr/press-centar/objave-za-medije/5398/Hrvatski-Telekom-i-Fakultet-elektrotehnike-i-racunarstva-pokrenuli-prvu-5G-campus-mrezu-u-Hrvatskoj.html )). Akademski 5G Campus Laboratorij otvoren je za korištenje svim zainteresiranim stranama, kako akademskoj zajednici tako i poduzetnicima. Također, važni je istaknuti i kako ovo nije samo prva akademska mreža, već općenito prva 5G Campus mreža u Hrvatskoj.

Tim Hrvatskog Telekoma usko surađuje sa svim članicama DT Grupe, kako bi znanja i tehnologije koja se trenutno primjenjuju diljem Europe u 5G Campusima bili dostupni i u Hrvatskoj. Vjerujemo kako će se proporcionalno europskim trendovima navedena tehnološka rješenja koristiti i u Hrvatskoj.

Očekuje se da će privatne 5G mreže u potpunosti transformirati transportnu i logističku industriju pružajući besprijekornu povezanost od vozila do vozila (V2V) i od vozila do infrastrukture (V2I). Što se može očekivati u Hrvatskoj?

Zasigurno hoće. Vjerujem kako će dostupnost javne 5G usluge, te njen danji razvoj značajno utjecati na ICT rješenja u transportu i logistici. U budućnosti više neće biti dovoljno ubaciti SIM karticu u vozilo i reći „spojeno na Internet“, već će se morati odrediti zahtjevi na mrežu, a na mreži će biti da osigura te zahtjeve naprednim integracijama. 5G kao prijenosna tehnologija navedeno osigurava, ali E2E rješenja koja to koriste tek se moraju razviti. Mogućnosti su ogromne, no konkretni primjeri iz transporta i logistike će potaknuti upotrebu tehnoloških mogućnosti na najbolji mogući način. Tako npr. slušamo o „5G Network slicing-u“, „Edge processing-u“, „Remote Reality-u“ i sve nam to zvuči pomalo apstraktno, ali kada potrebu za udaljenim upravljanjem vozilom stavimo u tehnološki okvir, koju će u bližoj budućnosti navedena tehnologija omogućavati, tada današnji problemi postaju rješivi.

Treba imati u vidu kako će do kraja 2025. godine 99% hrvatskih autocesta biti pokriveno 5G signalom, a donedavno smo još bili na 3G-u. EU ulaže značajna sredstva kako bi ubrzala i potaknula integraciju korištenja 5G tehnologije u rješenjima koja koristi automobilska i transportna industrija.

Jedna od zanimljivih primjena je ona u kojoj je Nokia Corporation implementirala privatnu 5G mrežnu infrastrukturu za Lufthansa Technik za virtualnu inspekciju dijelova motora na daljinu za svoje klijente u civilnom zrakoplovstvu. Gdje vidite priliku za HT?

Prilika je mnogo. Velika geografska područja poput zračnih luka, kontejnerskih luka, ranžirnih kolodvora i slično, idealna su za primjenu privatnih 5G Campus mreža za podršku digitalnim riješenima koja funkcioniraju u realnom vremenu, a potrebna im je pouzdana bežična komunikacija. Kombiniranjem resursa kvalitetne javne 5G i privatne 5G Campus mreže, HT može osigurati optimalnu adaptaciju poslovnih procesa i tehnoloških rješenja naših poslovnih korisnika novim tehnološkim mogućnostima. Kratko rečeno, podržati evoluciju, a ne revoluciju.URL članka 5G privatne mreže donose pouzdanost, prilagodljivost potrebama, sigurnost i velike brzine