5G je siguran kada je riječ o zračenju

5G je siguran kada je riječ o zračenju

Foto: DepositPhotos

Sigurnost mobilnih mreža pete generacije (5G) ono je što brine neke ljude i organizacije, no kako je priopćila Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP - International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection), prijenos informacija putem radioveze 5G tehnologijom je siguran.

Samim time, ne postoje kočnice razvoja nove tehnologije, bez obzira što će pobornici teorija zavjera nastaviti u svom smjeru. Ali, stručnjake treba slušati i vjerovati im jer teško da bi nas željeli sve zatrovati ili nešto gore. Također, treba odbaciti i neke glasine koje će se nastaviti, vezano uz zračenje.

Naime, elektromagnetska energija koju proizvodi 5G jednaka je onoj koju proizvode uređaji u kućanstvu, kao mikrovalne pećnice. I to prema van. Dakle, zračenje koje proizvodi 5G na jednakoj je razini kao ono dok stojimo uz mikrovalnu pećnicu - dok radi. Zaključno, opasnosti po ljudsko zdravlje nema.

Naravno, priče o zračenju u kontekstu mobilnih uređaja i tornjeva koji prenose signal, postoje koliko i mobilna tehnologija. Upravo zato znanstvenici konstantno prate što se događa i desetljećima ne mogu dokazati štetnost mobilnih mreža, iako se konstantno govori kritično o njima, baš zbog mogućnosti da štete zdravlju.

Svejedno, postoji dio njih koji vjeruju da mogu uzrokovati rak, ali da će se to moći dokazati konkretnim dokazima tek kad prođe još koje desetljeće. Istu priču su širili i prije 30 godina, kad su mobilni uređaji polako osvajali svijet.

Zbog toga je čak i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila mobilne mreže na ljestvicu zračenja. Što nije samo po sebi toliko značajno s obzirom da uistinu zračenja ima, pa samim time ljestvice ne znače nešto negativno u svojoj biti. Konkretnije, mobilne mreže su u kategoriji 2B, u kojoj se nalaze ispušni plinovi iz automobila ili ukiseljeno povrće. Ukratko, to je blaga kategorija zračenja.

U konačnici, mjerljive štete nema. Bar zasad. Kroz nekoliko desetljeća zaključak se možda promijeni.

Još iz kategorije

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

31.03.2020. komentiraj

Vijeće HAKOM-a donijelo je odluku o odgodi primjene dijela mjere Metodologije testa istiskivanja marže do kraja godine zbog epidemije koronavirusa i potresa.

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na svakodnevicu i uzdrmala brojne industrije, a prvo veće otkazivanje nekog događaja zbog straha od širenja zaraze bilo je ono u Barceloni. Mobile World Congress (MWC) nije se održao prvi put u svojoj povijesti, izgubljeno je oko pola milijarde eura prihoda, a organizator GSMA je sve “začinio” vijesti da povrata novca neće biti. Ipak, to se možda promijenilo.

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

27.03.2020. komentiraj

Pokušali smo saznati kako domaći telekom operateri vide odgodu otvaranja druge digitalne dividende odnosno odluku HAKOM-a da se odgodi uvođenje DVBT-2 tehnologije koja bila predviđena potkraj svibnja taman prije Europskog nogometnog prvenstva.