Želja tvrtki za akumulacijom podataka gura potrebu za korištenjem jedinstvene platforme

Sve više klijenata jača svijest o problemu tzv. „siloed data“, ili podataka pohranjenih u različitim, nepovezanim sustavima, pa tako tvrtke sve više žele akumulirati korisničke podatke na jedinstvenoj platformi s ciljem što boljeg razumijevanja svojih klijenata u današnjem digitalnom svijetu, ističe za ICTbusiness.info Daria Nemčonok predsjednica Uprave LeverUP Grupe.

Prema njezinim riječima danas je najviše interesa za rješavanje takvog problema u industrijama poput proizvodne industrija, financijskog sektora, e-commercea, telekomunikacija.

LeverUP nastavlja sa širenjem poslovanja. Kada pogledate ta nova tržišta koji su ključni zahtjevi korisnika, kakva se rješenja traže?

Uskoro ćemo zaokružiti prvu godinu poslovanja i već možemo primijetiti da su nakon tih godinu dana naši postojeći, ali i potencijalni klijenti znatno bolje educirani, primjetno više usredotočeni na iskoristivost njihovih podataka koje su prikupili tijekom godina, a koji im mogu generirati poslovanje. Pozitivno je da i same tvrtke sve više shvaćaju važnost razumijevanja svojih „digital first“ kupaca.

Izuzetno je važno što bolje iskoristiti podatke o svojim korisnicima koje ste generirali tijekom godina poslovanja i interakcije s njima. Zbog toga se rješenje Salesforce CDP (customer data platform) ističe kao sve popularnije u posljednje vrijeme. Naime u sve više klijenata jača svijest o problemu tzv. „siloed data“, ili podataka pohranjenih u različitim, nepovezanim sustavima. Tvrtke sve više žele akumulirati korisničke podatke na jedinstvenoj platformi s ciljem što boljeg razumijevanja svojih klijenata u današnjem digitalnom svijetu.

Uz spomenuto bolje razumijevanje s boljim razumijevanjem digitalnih profila svojih klijenata dolaze sljedeća pitanja i potrebe - kako to iskoristiti i maksimalno personalizirati pristup klijentu.

Na koji način prilagoditi Salesforce takvim korisničkima zahtjevima?

Ne postoji jedinstveno rješenje. Najvažnije je u našem poslu započeti s istraživanjem i razumijevanjem stvarnih potreba i poslovanja klijenta. Tek nakon što napravimo „snimku“ stvarnog stanja predložit ćemo klijentu rješenje koje je najbolje prilagođeno njihovom potrebama.

Salesforce eko sustav u osnovi nudi sve funkcionalnosti koje mogu zatrebati različitim profilima korisnika, a na nama je da optimiziramo i prilagodimo rješenja kako za marketinšku automatizaciju (email, SMS itd.), tako i za opći CRM, odnose s korisnicima, web trgovinu i tako dalje. Mogućnosti su neograničene.

Koje su industrijske grane danas najpropulzivnije kada je riječ o implementaciji Salesforce rješenja?

To su definitivno proizvodna industrija, financijski sektor, e-commerce, telekomunikacije. No to u velikoj mjeri ovisi o specijalizaciji samog Salesforce partnera, jer nije dovoljno imati samo tehničke vještine i tim razvojnih programera. Naime iza svake Salesforce implementacije stoji arhitekt, a takva osoba treba vrlo stručno poznavati industriju klijenta. Upravo to je ključ uspjeha i našeg „big picture pristupa.

Salesforce nudi različita tehnološka rješenja. Što se promijenilo posljednjih godina i što je sve moguće pokriti kada je riječ o prodajnim procesima?

Rekla bih da glavni fokus je na personaliziranoj komunikaciji, a upravo to je jedna od naših specijalizacija. Napredni alat Salesforce Interaction Studio kojega koristimo u našim implementacijama omogućava upravo personaliziranu komunikaciju s kupcima u stvarnom vremenu, baziranu akcijama samih kupaca kao što je kupovina na web shopu, otvaranje newslettera ili otvaranje pojedinih web stranica, što omogućava uvid u stvarne potrebe svakog pojedinog kupca. To dokazano poboljšava prodaju i poslovne rezultate.

Još jedan sve vidljiviji trend kojega svakako trebam spomenuti jest razvoj AI tehnologija u okviru Salesforce platforme. Riječ je o funkcionalnosti Einstein koja je već dostupna u više temeljnih Salesforce rješenja. Einstein naime uz pomoć umjetne inteligencije pomaže klijentima dobiti uvid u radnje koje vrše korisnici, pa mogu vrlo precizno prilagoditi komunikaciju te kvalitetnije ponuditi svoje usluge i proizvode kupcima i to u najboljem trenutku i najboljim informacijskim kanalom, primjerice porukom na mobitelu.URL članka Želja tvrtki za akumulacijom podataka gura potrebu za korištenjem jedinstvene platforme